Trumpova četiri boravka u vili Mar-a-Lago koštala 14 miliona dolara

Trump je u odmaralištu Mar-a-Lago bio domaćin japanskom premijeru Abeu (EPA)

Četiri putovanja američkog predsjednika Donalda Trumpa u njegovu vilu Mar-a-Lago, u Palm Beachu, početkom 2017. godine koštala su poreske obveznike skoro 14 miliona dolara, prenosi agencija AP, pozivajući se na izvještaj državnog nadzornog tijela.

Vladin ured za odgovornost (GAO) saopćio je da su putovanja i smještaj, troškovi pripadnika tajne službe, angažiranje pasa za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugi izdaci za putovanja realizirana između 3. februara i 5. marta 2017. godine iznosili 13,6 miliona dolara.

Gotovo 60.000 dolara je “otišlo” direktno na rashode u Mar-a-Lago, dodaje se u tekstu, prenosi Tanjug.

Izvještaj GAO-a, ocjenjuje AP, pruža jednu od najjasnijih slika o troškovima predsjednikovih putovanja, i o tome koliko od novca poreskih obveznika ide na njegovu svojinu.

Ovaj ceh ne uključuje troškove koji podrazumijevaju plate ili beneficije (dnevnice) službenika američke vlade koji putuju s predsjednikom.

Jedna nepartijska istraživačka grupa je za potrebe Kongresa također utvrdila da su troškovi pripadnika tajne službe za tri putovanja dvojice Trumpovih sinova i njihovih supruga u inostranstvo početkom 2017. godine iznosili 396.000 dolara.

‘Pravi problem’

Noah Bookbinder, izvršni direktor organizacije “Građanski ombudsman za odgovornost i etiku” u Washingtonu, kaže da sama putovanja u Mar-a-Lago predstavljaju pravi problem, a ne samo direktni troškovi tamo.

“To što se predsjednik Trump nije lišio svoje imovine dovodi do situacije da on ima korist od državne potrošnje kad god priredi promotivni prijem u nekoj od tih nekretnina. Ovdje nije riječ o predsjedničkom odmoru, već o službenom putu koji osigurava neprocjenjiv besplatan publicitet njegovom biznisu”, naveo je Bookbinder.

Tokom jednog od Trumpovih putovanja na Mar-a-Lago početkom 2017. godine, predsjednik je bio domaćin japanskom premijeru Shinzu Abeu, napominje AP.

Izvještaj GAO-a zatražili su članovi Kongresa iz Demokratske stranke, među kojima i senatorica iz Kalifornije Dianne Feinstein i republikanski predstavnik Marylanda Elijah Cumming.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, dodaje AP.

Izvor: Agencije