Trumpova administracija zatvara ured PLO-a u Washingtonu

Donald Trump je ranije obustavio pomoć Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa će u ponedjeljak objaviti odluku o zatvaranju ureda Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, prenosi Anadolija.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika Bijele kuće, list The Wall Street Journal javlja da će odluku o zatvaranju ureda PLO-a objaviti Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Isti izvor objavio je i draft teksta koji će Bolton pročitati, a u njemu se navodi kako Sjedinjene Američke Države “uvijek stoje uz prijateljski i saveznički Izrael”.

“Trumpova administracija neće taj ured držati otvorenim dok Palestinci odbijaju stupiti u izravne i konstruktivne mirovne pregovore s Izraelom”, navodi američki list.

Usporedo s tim, isti izvor najavljuje da će Bolton uputiti prijetnju sankcijama Međunarodnom kaznenom sudu u slučaju da pokrene istragu protiv SAD-a i Izraela.

Mahmoud Abbas: Šamar stoljeći

O istoj temi se do sada službeno nisu očitovali ni Bijela kuća, niti State Department.

Ranije je Trump obustavio svu pomoć Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama – UNRWA i poručio da SAD neće pomagati Palestincima sve dok ne nastave izravne pregovore s Izraelom uz posredstvo Washingtona.

Trumpova administracija je više puta isticala da radi na “sporazumu stoljeća”, koji bi trebao riješiti bliskoistočnu krizu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio je razgovarati s američkim dužnosnicima i nazvao taj plan “šamarom stoljeća”.

Izvor: Agencije