Trumpova administracija snizila status diplomatima EU-a

Američki protokol nedavno je promijenio red prvenstva na diplomatskoj listi (EPA)

Američka administracija snizila je status diplomatima Evropske unije u Washingtonu, a da o tome nije obavijestila Brisel, izjavili su evropski zvaničnici.

Promjena u protokolu znači da će biti manje vjerovatno da diplomati EU-a u Washingtonu budu pozvani na događaje visokog profila i da će biti manje važni nego u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Evropski delegat tako je na sahrani bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha starijeg 5. decembra među posljednjima bio pozvan da mu oda posljednju počast, piše Deutsche Welle.

Glasnogovornica Evropske komisije potvrdila je da je američki protokol nedavno promijenio red prvenstva na diplomatskoj listi, ne ulazeći u detalje.

“Trenutno razgovaramo s nadležnim službama u administraciji o mogućim implikacijama za evropsku delegaciju u Washingtonu”, rekla je.

‘Amerika na prvom mjestu’

Dvoje drugih evropskih diplomata potvrdilo je snižavanje statusa, a jedan je rekao da nije vjerovatno da će EU odgovoriti istom mjerom.

Američki diplomati u Briselu nisu bile dostupne za komentar.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u govoru u Briselu u decembru da Trump svojim proklamiranim načelom “Amerika na prvom mjestu” želi preoblikovati poslijeratni međunarodni poredak i postaviti mu osnove na suverenim državama, a ne multilateralnim institucijama.

Kritizirao je, također, “birokrate” koji održavaju multilateralizam “kao cilj sam po sebi” i doveo u pitanje predanost EU-a evropskim građanima, što je izazvalo kritiku Evropske komisije.

Izvor: Agencije