Trumpov zet ‘zaboravio’ prijaviti 10,6 miliona dolara

Jared Kushner je prijavio da posjeduje dionice čija bi vrijednost mogla dostići na desetke miliona dolara (Reuters)

Jared Kushner, zet i visoki savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, “slučajno je izostavio” prijaviti imovinu vrijednu najmanje 10,6 miliona dolara u izvještaju o ličnim finansijama, prenosi u subotu agencija AP, pozivajući se na prepravljeni izvještaj koji je objavljen u petak.

Imovina koju je Kushner “zaboravio” prijaviti uvrštena je u izvještaj o imovinskom stanju s obnovljenim podacima koji je američki Ured za vladinu etiku u četvrtak ovjerio u okviru “redovnog kontrolnog procesa”, navodi američka agencija na osnovu Kushnerovog dokumenta.

Među imovinom koju je Kushner tek sada prijavio, a koja bi mogla biti vrijedna čak 51 milion dolara, on je naveo da posjeduje umjetničku kolekciju vrijednu između pet i 25 miliona dolara.

Iz novog izvještaja o imovinskom stanju Trumpovog zeta vidi se i da je on prodao svoje akcije u starom tržnom centru na obali u Jerseyu, a više nema udjela ni u vlasništvu nad kompanijom koja se bavi nekretninama u Toledu, u Ohiu.

Zaradili stotine miliona dolara

Kushner je sada prijavio i da posjeduje dionice vrijedne od pet do 25 miliona dolara u holding kompaniji koja je vlasnik Kadra, tehnološke kompanije za nekretnine koju je osnovao zajedno s bratom Joshuaom, a čiju vrijednost investitori procjenjuju na 800 miliona dolara.

Kushnerova supruga i predsjednikova kćerka Ivanka Trump također je prijavila nove podatke o svom imovinskom stanju – imovinu vrijednu najmanje 66 miliona dolara, kao i najmanje 13,5 miliona dolara prošlogodišnjih prihoda od svojih raznih poslovnih poduhvata, a od kojih 2,4 miliona dolara od novog Trumpovog hotela u blizini Bijele kuće.

Novoprijavljeni podaci svjedoče o izuzetnom velikom bogatstvu Ivanke Trump i njenog supruga, koji su zajedno zaradili najmanje 100 miliona dolara od početka 2016. godine i posjeduju zajedničku imovinu vrijednu najmanje 206 miliona dolara, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije