Trumpov Univerzitet platit će studentima 25 miliona dolara

Studenti su tužili Trumpov Univerzitet da ih je lažnim obećanjima naveo da plate 35 hiljada dolara (EPA)

Američki sudija odobrio je 25 miliona dolara vrijednu nagodbu između studenata i Univerziteta Trump koje su polaznici tužili zbog prevara na predavanjima o tržištu nekretnina.

Sudija Gonzalo Curiel u San Diegu tako je zaključio dugotrajni i kontroverzni spor koji se prošle godine odrazio na Trumpovu predizbornu kampanju.

Curiel je nagodbu vrijednu 25 miliona dolara nazvao “iznimno dobrom”, jer pokriva 85 posto plaćenih školarina.

Studenti su tužili Trumpov Univerzitet da ih je lažnim obećanjima naveo da plate 35 hiljada dolara kako bi naučili Trumpove “tajne” o investiranju u nekretnine od instruktora koje je on “lično odabrao”.

Izgubio tri parnice

Trump je priznao da to nije činio, no da marketinški jezik koji se koristio nije trebalo shvaćati doslovno. Dodao je kako je većina studenata tim predavanjima dala visoke ocjene.

Američki predsjednik u kampanji je tvrdio da je sudija zadužen za slučaj pristrasan zbog svojih meksičkih korijena. Tada je govorio da Curiel, rođen u Indiani u obitelji meksičkih imigranata, ne može biti objektivan zbog obećanja iz kampanje da će sagraditi zid na granici SAD-a i Meksika kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju.

Za Trumpov Univerzitet vezale su se tri parnice: dvije zajedničke tužbe u Kaliforniji i jedna u New Yorku, koju je pokrenuo državni tužilac Eric Schneiderman. Nagodbom su pokrivene sve tri. 

Schneiderman je objavio kako je prevareno više od pet hiljada studenata širom zemlje za približno 40 miliona dolara.

Izvor: Agencije