Trumpov ultimatum Tik Toku

Američki dužnosnici navode da Tik Tok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da se ne protivi tome da Microsoft Corp preuzme američke operacije Tik Toka, najavivši da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. septembra, prenosi Hina.

Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira zabraniti američke operacije ove kineske video aplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.

Trumpova objava potvrđuje izvještaj koji je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati tvrtki ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji ove popularne video aplikacije Microsoftu.

Microsoft razgovarao s Trumpom

Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći.

Microsoft je u nedjelju objavio da je razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji Tik Toka u SAD-u.

Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave podrške Microsoftovoj akviziciji Tik Tokovih operacija u SAD-u.

Neki kongresni  dužnosnici zabrinuti su mogućim negativnim utjecajem Trumpove zabrane Tik Toka na mlade glasače, s obzirom da aplikacija ima 100 miliona korisnika u SAD-u.

Tik Tok i nacionalni rizik

Microsoft i TikTok-ova tvrtka vlasnica ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi Tik Tokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Američki dužnosnici navode da Tik Tok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže.

Tik Tokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošle sedmice na blogu da je tvrtka odlučna slijediti američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.

Izvor: Agencije