Trumpov tvit o Ilhan Omar – nova huškanja protiv muslimana

Omar je izložena čestim i brutalnim verbalnim napadima (EPA)

U javnosti se još ne smiruju polemike o tvitu američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv kongresmenke Ilhan Omar, a američki aktivisti smatraju da ta objava ponovo dovodi u vezu muslimane s događajima od 11. septembra 2001, kao i da potiče na nasilje protiv muslimana i pokrivene zastupnice u američkom Kongresu.

Ilhan Omar odgovorila je, preko svoje zvaničnog stranice na društvenim mrežama, na Trumpov napad riječima da se nije kandidirala za Kongres da šuti ili stoji po strani te da niko ne može ugroziti njenu “nepokolebljivu ljubav” prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik prošlog petka objavio je tvit sa snimkom napada 11. septembra zajedno s isječkom iz govora Ilhan Omar, koji je održala prošlog mjeseca, u kojem o napadima kaže da su “neki ljudi učinili nešto”, što je Trump komentirao rečenicom: “Nikad nećemo zaboraviti.”

Zašto šuti Demokratska stranka?

Objava predsjednika Trumpa na Twitteru izazvala je buru srditih reakcija i protivljenja, u kojima je Trump opisan kao rasist, koji potiče na nasilje protiv muslimanske zastupnice, čime je izlaže različitim prijetnjama, pa čak i smrću.

Također, pojedini vide takve predsjednikove izjave kao širenje mržnje i novi poziv na nasilje nad muslimanima.

Demokratska stranka, kojoj pripada i zastupnica Omar, kritizirana je zbog šutnje o onom što se događa.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, nije spomenula ime Ilhan Omar u odgovoru na Trumpovu objavu na Twitteru, u kojem je napisala da je “sjećanje na 11. septembar svetinja o kojoj se mora govoriti s poštovanjem. Predsjednik ne bi trebao koristiti bolne slike 11. septembra za politički napad.”

Rebecca Vilkomerson, izvršna direktorica organizacije Jevrejski glas za mir, napisala je na Twitteru: “Svi, i vi, čelnici Demokratske stranke, koji jedva čekate staviti Ilhan Omar pod cenzuru, morate glasno osuditi rasističko poticanje na nasilje koje vodi Trump.”

Muslimanka, crnkinja, s hidžabom

Todd H. Green, bivši savjetnik State Departmenta za pitanje islamofobije i autor knjige Pretpostavljeni krivac: Zašto ne bismo tražili od muslimana da osude terorizam, u objavi na Twitteru napisao je: “Kontroverze koje su iskonstruirane oko izjave Ilhan Omar vezano za 11. septembar zasnovane su na islamofobičnom uvjerenju da muslimani, po prirodi, imaju saosjećanje prema terorizmu i nasilju, pa su stoga saučesnici u napadima 11. septembra. To je najosnovnija definicija netrpeljivosti.”

Nihad Awad, predsjednik Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), izjavio je za Al Jazeeru da je Omar govorila na godišnjoj manifestaciji te organizacije u Los Angelesu o problemu islamofobije, ulozi muslimana u Americi i njihovom političkom djelovanju i da je očito da su njene rečenice izvučene iz konteksta i dodane videosnimku koji prati Trumpov tvit.

Awad ističe da je Omar novi glas opozicije u Kongresu i da Trump nije navikao da muslimanka i crnkinja, još s hidžabom, predstavlja manjinu koja se protivi njegovoj imigracijskoj politici.

Trumpovu objavu na Twitteru opisao je kao strašno i direktno poticanje na nasilje protiv zastupnice Omar i muslimana, jer Trump službeno koristi pogrešan argument koji povezuje islam i muslimane s napadima 11. septembra.

Rasizmu nema mjesta u New Yorku

Trump je uspio legitimizirati islamofobiju i dati ekstremistima zeleno svjetlo za huškanje protiv muslimana i vjerovanje da je sasvim legalno smatrati muslimane neprijateljima i protivnicima američke kulture i zakona, rekao je Awad.

Udruženje jemensko-američkih trgovaca (YAMA) najavilo je formalni bojkot i pozvalo trgovce, prodavnice prehrambenih proizvoda i restorane čiji su vlasnici Arapi, Jemenci i muslimani na bojkot američkog lista The New York Post, koji je u subotu na svojoj naslovnici objavio fotografiju napada 11. septembra povezujući je s izjavom zastupnice Omar.

Ayyad Algabyali, advokat YAMA-e, izjavio je za Al Jazeeru da su odluku o bojkotu New York Posta donijeli “kako bi ih naučili lekciji da za rasizam nema mjesta u gradu New Yorku ili Americi općenito”.

Naglašava da to nije prvi put da list objavljuje vijesti koje potiču nasilje protiv muslimanske zajednice, ali da ovaj posljednji potez dolazi u vrijeme kad je islamofobija dosegla najviši nivo.

YAMA predstavlja 5.000 do 6.000 trgovina samo u gradu New Yorku, a Algabyali ističe da će bojkot direktno utjecati na prodaju tog lista, apelirajući na trgovce da ga ne prodaju u svojim radnjama sve dok list promovira nasilje protiv cjelokupne muslimanske zajednice.

‘Ne prihvatamo širenje mržnje’

“Naš cilj nije nanijeti štetu ovom listu nego poslati poruku svima da ne prihvatamo širenje mržnje na ulicama New Yorka i da to nećemo promovirati u svojim trgovinama”, izjavio je on.

Brojne američke novine objavile su tekstove koji govore o Trumpovom tvitu i YAMA-inom bojkotu New York Posta, a objavljeni su i intervjui s muslimanskim aktivistima iz SAD-a.

Omar je gostovala u tok-šouu The Late Show, koji vodi Stephen Colbert, gdje je govorila da ne namjerava šutjeti na Trumpovu objavu i da nije izabrana da šuti.

Također, prije nekoliko dana jedna osoba u New Yorku lišena je slobode zbog prijetnji da će ubiti tu muslimansku zastupnicu.

Izvor: Al Jazeera