Trumpov ‘Sporazum stoljeća’: Država Nova Palestina

Prema objavljenim informacijama, Hamas će morati predati sve oružje egipatskim vlastima (Arhiva)

Prve detalje dugoočekivanog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, tzv. Sporazuma stoljeća, koji su kružili između zvaničnika u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, objavili su neki izraelski mediji na hebrejskom jeziku, ali ih nijedna zainteresirana strana nije potvrdila.

Detalji su objavljeni u listu Israel Hayom (Izrael danas), bliskom premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu, prenosi agencija Beta.

SAD je najavio da će plan predstaviti nakon svetog muslimanskog mjeseca ramazana, koji završava početkom juna.

Prema pisanju izraelskog dnevnika, bit će potpisan trojni sporazum između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa.

Palestinska država zvana Nova Palestina bit će osnovana u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, izuzimajući teritoriju na kojoj su jevrejska naselja.

Nema podjele Jerusalema

Sporazum se priprema dvije godine, a Palestinci su u međuvremenu prekinuli kontakte s Bijelom kućom jer je Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela i u njega premjestio ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva.

Jerusalem neće biti podijeljen između Izraela i Nove Palestine nego će biti glavni grad i Izraela i Nove Palestine, a arapski stanovnici tog grada bit će građani Nove Palestine.

Status quo svetih mjesta ostat će na snazi, a Jevrejima neće biti dozvoljeno kupovati arapske kuće i obratno. Jerusalemu se neće pripajati dodatna područja.

Egipat će, između ostalog, ponuditi novoj palestinskoj državi zemlju da izgradi aerodrome i fabrike.

Strane koje će finansijski podržati primjenu tog sporazuma jesu SAD, članice EU-a i naftom bogate zemlje Zaljeva.

One će osigurati osigurati budžet od 30 milijardi dolara u roku pet godina za nacionalne projekte u Palestini. 

Nova Palestina bez vojske 

Taj budžet uključivat će cijenu povezivanja jevrejskih naselja s Izraelom.

SAD će platiti 20 posto cijene takvih projekata, EU deset, a zemlje Zaljeva preostali dio.

Nova Palestina neće moći formirati vojsku, ali će imati policiju, koja će biti samo lako naoružana.

Između Izraela i Nove Palestine bit će potpisan sporazum o zaštiti, na osnovu kojeg će ona platiti Izraelu da je brani od strane agresije.

Nakon potpisivanja sporazuma Hamas će položiti sve oružje, uključujući i lično, egipatskim vlastima.

Članovi Hamasa, uključujući čelnike, nastavit će primati plaće od država koje su se obavezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze bit će otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat.

Demokratski izbori bit će održani u roku godine i bit će izabrana vlada Nove Palestine.

Godinu nakon izbora i osnivanja nove vlade postepeno će se oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora tokom tri godine.

Granica između Nove Palestine i Izraela bit će otvorena za promet građana i robe, kao što je slučaj s prijateljskim zemljama.

Ukidanje finansijske pomoći

Autoput koji povezuje Zapadnu obalu i Pojas Gaze bit će podignut 30 metara iznad teritorije Izraela, a 50 posto izgradnje platit će Kina, a ostatak, odnosno po deset posto Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i zemlje EU-a.

Dolina rijeke Jordan ostat će pod kontrolom Izraela. Nova Palestina imat će prijelaze u susjedni Jordan pod svojom kontrolom.

U slučaju da Hamas i PLO odbiju potpisati taj sporazum, SAD će prekinuti svaku finansijsku podršku Palestincima i osigurati da im nijedna zemlja ne šalje novac.

Ako PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, čelnici te dvije organizacije bit će smatrani odgovornima.

U slučaju novog rata između Izraela i Gaze, SAD će podržati Izrael da ciljano uništava te organizacije.

Ako Izrael odbije potpisati sporazum, SAD će ukinuti finansijsku podršku toj zemlji, koja trenutno iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.

Izvor: Agencije