Trumpov šef kabineta odlazi do kraja godine

Johnu Kellyju, penzioniranom generalu marinaca, pripisuju se zasluge za uvođenje reda u Bijeloj kući (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je izjavio kako će njegov šef kabineta John Kelly napustiti tu funkciju do kraja godine, zbog očekivanih izmjena u Bijeloj kući uslijed preusmjeravanja na izbornu kampanju 2020. godine i izazova vlasti sa Zastupničkim domom u rukama demokrata.

“John Kelly nas napušta, ide u penziju. Zapravo, ne znam mogu li reći ide li u penziju, ali znam da je riječ o izvrsnom čovjeku, koji nas napušta krajem godine”, kazao je Trump novinarima.

“Obavijestit ćemo vas o njegovoj zamjeni. Možda će biti i neko privremeno. Objavit ćemo to za dan ili dva. Kelly je uz mene gotovo dvije godine, obavljao je dvije različite funkcije.”

Višemjesečni razgovori

Jedan zvaničnik je rekao da je Trampov prvi izbor za novog šefa kabineta Nick Ayers, sada šef kabineta potpredsjednika Mikea Pencea, te kako njih dvojica već mjesecima razgovaraju o tome.

Kellyju, penzioniranom generalu marinaca, pripisuju se zasluge za uvođenje reda u Bijeloj kući, u koju je stigao sa mjesta ministra za unutrašnju sigurnost.

Međutim, vremenom je postajao sve izoliraniji, a njegova uloga manja.

Izvor: Agencije