Trumpov savjetnik osuđen na 40 mjeseci zatvora

Sučaj 'Stone' danima je bio u centru tenzija između Ministarstva pravde i predsjednika Trumpa (AFP)

Dugogodišnji prijatelj i savjetnik Donalda Trumpa Roger Stone osuđen je na tri godine i četiri mjeseca zatvora po optužnicama za ometanje provođenja pravde, laganje Kongresu te utjecanje na svjedoke, uključujući laganje kongresnom panelu koji je istraživao rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Tako je Stone postao sedma osoba optužena i osuđena za krivična djela otkrivena tokom istrage koju je vodio posebni savjetnik Robert Mueller.

Sučaj “Stone” danima je bio u centru tenzija između Ministarstva pravde i predsjednika Trumpa.

Ostavka tužilaca

Savezni tužioci iz New Yorka, gdje je bilo suđenje, sugerirali su zatvorsku kaznu od sedam do devet godina, nakon čega je reagiralo Ministarstvo pravde, koje je tražilo da kazna bude manja.

“To je izazvalo pozitivne reakcije predsjednika Trumpa i njegovih pristalica, ali negativne reakcije ostatka SAD-a. Sve četvoro tužilaca  nakon toga je podnijelo ostavke, a cijela priča prelomila se između Bijele kuće i Ministarstva pravde, gdje je mnogo onih koji su ogorčeni miješanjem u nezavisno sudstvo.

Trumpovi komentari pomutili su njegov vrlo prijateljski odnos s ministrom pravde Williamom Barrom”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije