Trumpov rat riječima s Macronom

Trump je uoči samita NATO-a u Londonu u obraćanju novinarima rekao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da je “vrlo nekorektna i uvredljiva” izjava francuskog čelnika Emmanuela Macrona o “moždanoj smrti” Sjevernoatlantske alijanse (NATO), prenosi Anadolija.

Trump je uoči samita NATO-a u Londonu, u obraćanju novinarima, rekao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritizirajući ranije izjave francuskog kolege o Alijansi.

“I Turska je poručila Macronu da je on doživio moždanu smrt”, podsjetio je Trump, dodajući da, isto tako, ne želi da Francuska oporezuje američke kompanije.

“Ako neko oporezuje američke kompanije, to je SAD, a ne Francuska.”

Trumpova administracija ranije je predložila tarife do 2,4 milijarde dolara na francuske proizvode, uključujući sir, ručne torbe i vino, kao odgovor na francuski porez američkim tehnološkim divovima, uključujući Google, Amazon i Facebook.

Milijarde za avione

Trump se dotakao i odnosa s Turskom, napominjući da je zvanična Ankara morala pokucati na druga vrata kad joj je bivša američka administracija odbila prodati rakete Patriot.

“Turska je kupila borbene avione F-35 vrijedne milijarde i milijarde. Ako SAD odbije isporuku, Turska će tragati za drugim opcijama”, rekao je.

Prema njegovim riječima, podrška Turske u operaciji u kojoj je ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi bila “vrlo korisna”.

“Imamo dobre odnose s Turskom. Ostali smo dovoljno dugo na njihovoj granici. Sada smo se povukli. Rade dobar posao.”

Na kraju je istakao da voli Tursku, “dobru članicu NATO-a”, te da se dobro slaže s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U Londonu se ove sedmice održava samit NATO-a, na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije