Trumpov pritisak na Japan zbog trgovinske neravnoteže

'Da biste imali 716 milijardi dolara na godinu za vojne izdatke, morate dobivati mnogo novca', kazao je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nastavio je u ponedjeljak provoditi pritisak na japanskog premijera Shinza Abea da se izravna trgovinska neravnoteža s SAD-om i izrazio povjerenje, unatoč japanskom oprezu, da bi iz Sjeverne Koreje mogle doći “dobre stvari”.

Trump je u četverodnevnoj posjeti Japanu kako bi pokazao savez između dviju zemalja, no posjet je zasjenjen i trgovinskim napetostima.

Trump je direktno povezao trgovinu i sigurnost, što odbacuje Tokio, koji svoj savez s Washingtonom temelji na odbrambenoj politici, prenosi Hina.

“To je stvar trgovinske neravnoteže”, rekao je Trump. “Kad govorim o sigurnosnoj prijetnji, govorim o trgovinskoj neravnoteži.”

“Da biste imali 716 milijardi dolara na godinu za vojne izdatke, morate dobivati mnogo novca”, rekao je te dodao da je Japan kupio američku vojnu opremu za “goleme svote”.

Veliki pomaci

Trump je u nedjelju u tvitu napisao kako očekuje da će veliki pomaci na trgovinskom planu čekati do izbora za japanski gornji dom u julu.

“Trgovinski mudro, mislim da smo najavili neke stvari, možda za juli, bit će to vrlo dobro za obje zemlje”, rekao je Trump u ponedjeljak. “Imat ćemo trgovinsku ravnotežu, mislim, koja se rapidno popravlja”, napisao je.

Abe, koji je razvio bliske lične veze s Trumpom otkad je on preuzeo predsjedničku dužnost, naglasio je bliskost veza.

“Odlučan sam pokazati kod kuće i u inostranstvu vrlo jaku vezu”, rekao je o savezu u japanskom novom razdoblju Reiwa, koje je počelo 1. maja kad je car Naruhito zauzeo prijestolje.

Naruhito i njegova supruga koja je obrazovanje stekla na Harvardu dočekali su Trumpa u carskoj palači u Tokiju u službenoj svečanosti dobrodošlice koja je uživo prenošena na državnoj televiziji.

Izvor: Agencije