Trumpov plan ne uključuje osnivanje jordansko-palestinske unije

Bijela kuća je u nedjelju najavila konferenciju o ekonomskim aspektima plana (EPA)

Tvorac za sada tajnog plana SAD-a da okonča izrealsko-palestinski sukob ponovo je na Twitteru otkrio još jedan element koji neće biti dio sporazuma – konfederaciju sa susjednim Jordanom.

Jason Greenblatt, izaslanik za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, u petak je na Twitteru napisao “Netačno!” na izvještaje o tome kako bi se prema prijedlogu dio egipatske Sinajske pustinje dao susjednom Pojasu Gaze, koji je pod vlašću pokreta Hamas.

Greenblatt je u srijedu demantirao kako je sporazumom predviđena konfederacija koja uključuje Jordan, Izrael i Palestinsku samoupravu, koja upravlja ograničenim dijelom na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Kralj Abdullah i Jordan snažni su američki saveznici. Glasine o tome kako naša mirovna vizija uključuje konfederaciju Jordana, Izraela i Palestinske samouprave, ili da vizija razmatra učiniti Jordan domovinom za Palestince, netačne su. Molim vas, nemojte širiti glasine”, napisao je Greenblatt.

Objavljivanje u junu

Visoki savjetnik Bijele kuće Jared Kushner, jedan od glavnih tvoraca mirovnog sporazuma, rekao je u utorak kako će sporazum biti objavljen u junu, nakon završetka muslimanskog mjeseca posta ramazana.

Kushner, koji je u braku s Trumpovom kćerkom Ivankom te je govorio na forumu časopisa Time u Washingtonu, nije kazao zalaže li se sporazum za rješenje s dvije države, što je bio cilj prethodnih američkih mirovnih nastojanja.

Palestinske vođe pozvale su na osnivanje nezavisne države uz Izrael na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, čiji bi glavni grad bio Istočni Jerusalem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je na izborima prije dvije sedmice osvojio peti mandat, 2009. godine je u govoru naveo niz uvjeta za stvaranje nezavisne države Palestine.

Međutim, mirovni pregovori kojima je upravljao SAD propali su 2014. godine, dijelom zbog širenja izraelskih naselja na okupiranu teritoriju koji Palestinci žele kao dio svoje države.

Ekonomski i politički plan

Netanyahu je, u posljednjim trenucima kampanje, čime je razljutilo Palestince, kazao kako planira pripojiti jevrejska naselja na Zapadnoj obali ako ikada opet bude izabran za izraelskog vođu.

Američki prijedlog, koji je u proteklih 18 mjeseci bio odgađan iz različitih razloga, sastoji se od dva glavna dijela: politički dio, koji se bavi ključnim problemima poput statusa Jerusalema; ekonomski dio, kojem je cilj pomoći ojačati palestinsku ekonomiju.

Palestinske vođe poručile su kako Trump ne može biti pošten posrednik nakon što je 2017. godine prekinuo s dugogodišnjom američkom politikom i priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela te u taj grad prošlog maja preselio američku ambasadu.

Izvor: Agencije