Trumpov opoziv i Dodikovo dodvoravanje

Šta ima jedan lokalni balkanski političar s procesom opoziva u Sjedinjenim Američkim Državama? (Arhiva)

Nijedna politička ličnost, nijedna država u svijetu i nijedna politička adresa uopće izvan Sjedinjenih Država nije komentirala, izjašnjavala se, a kamoli da se zvanično oglašavala o slučaju opoziva američkog predsjednika, procesa koji je isključivo američka unutrašnja demokratska stvar. Dakle, niko na svijetu osim Milorada Dodika, člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Donald Trump treći je predsjednik u historiji Sjedinjenih Država protiv koga je pokrenut proces opoziva. Opoziv ili impeachment pokrenut je zbog zloupotrebe ovlasti i ometanja Kongresa i sinoć je izglasan po oba osnova optužbe. Nakon toga predstoji saslušanje u Senatu i očekuje se da će to biti sljedećeg mjeseca. Treba napomenuti da nijedan predsjednik dosad nije osuđen ili smijenjen u procesu opoziva (Nixon je dao ostavku), a sve su prilike da neće biti drugačije ni u slučaju Trumpa.

Proces su pokrenuli demokrati, koje je nakon glasanja Bijela kuća optužila da proces koriste u svrhu političke borbe protiv predsjednika, što je po glasovima očito. No, i razlozi pokretanja procesa glasanja za opoziv jednake su prirode – pokušaj političke diskreditacije Joea Bidena, te ometanje kongresne istrage. “Ovo je jedna od najsramnijih epizoda u historiji naše nacije. Bez ijednog republikanskog glasa i bez donošenja ijednog dokaza o prijestupu demokrati su pokrenuli nelegitimne članke protiv predsjednika u Zastupničkom domu Kongresa”, stoji u reakciji Bijele kuće nakon izglasanog pokretanja procesa opoziva.

Dodikovo pismo podrške Trumpu

Prema mišljenju demokrata, predsjednik Trump zloupotrijebio je dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. Tu uslugu Trump je, prema optužbama, uvjetovao deblokadom vojne pomoći Ukrajini. Optužen je i da je ometao kongresnu istragu o toj aferi.

Međutim, šta ima jedan lokalni balkanski političar s procesom opoziva u Sjedinjenim Državama? “Izražavam punu podršku predsjedniku Trumpu, jer je podrška njemu podrška patriotskim i suverenističkim vrijednostima. Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama”, naveo je Dodik u svom pismu podrške Trumpu, dodajući da iza tih riječi stoje Republika Srpska i on lično.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Bilo bi zanimljivo saznati je li pismo uputio službenim diplomatskim kanalima ili je to samo saopćenje upućeno na adrese režimskih medija u entitetu RS, za domaće upotrebe, s obzirom na to da je u pismu čak plagirao i samog Trumpa, koristeći se njegovim riječima iz ovogodišnjeg obraćanja u Ujedinjenim narodima.

Čemu, dakle, takva politička i diplomatska blamaža i sramoćenje države Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu da je Dodik na crnoj listi američke administracije i da su, nakon njegovih ranijih pokušaja “dodvoravanja”, Sjedinjene Države na tu listu dodale još neke političare iz SNSD-a, poput Nikole Špirića i članova njegove porodice?

‘Dodik izašao iz normalnih političkih tokova’

Po svemu sudeći, Dodikovo političko “arlaukanje”, da upotrijebimo njegov žargon, osim diplomatske štete i sramote nanesene Bosni i Hercegovini, nema drugog efekta jer Sjedinjene Države očito ne mijenjaju svoju politiku prema Bosni i Hercegovini.

Ustvari, ta nesuvislost samo je pokazatelj koliko je Dodik izašao iz normalnih političkih tokova i koliko je zapravo srozana politička institucija šefa države, što svakako može biti njegov politički cilj, ali se on, po potrebi, ipak u toj ulozi zna osjetiti (poput čuvenog “Merhaba, asker!”).

Naravno, niko ozbiljan na Zapadu nije dosad pozvao Dodika u bilo kakvu posjetu upravo zbog njegovog nipodaštavanja funkcije koju obavlja. Dodikov krajnji domet jest da posjeti neke nerazvijene demokratije ili autoritarne čelnike i izmoli neku usputnu fotografiju kako bi svojoj neukoj političkoj pastvi opravdao svoje državničke ambicije i zadržao ih u političkim iluzijama da će secesionističke politike jednog dana uroditi plodom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera