Trumpov novi šef za okoliš poriče klimatske promjene

Među kandidatima za ministarske pozicije u vladi Donalda Trumpa je i izvršni direktor kompanije za brzu hranu, koji je predložen za Ministarstvo rada.

Kritičari kažu da kandidati novoizabranog predsjednika nisu osobe o kojima i demokrate i republikanci mogu postići konsenzus. Umjesto toga, Trump bira osobe sa krajnje desnice Republikanske stranke.

Javnost u svijetu se pitala hoće li pod novim predsjednikom Sjedinjene Američke Države i dalje poštivati klimatski sporazum postignut u Parizu. Ali, čini se da je Trump već odgovorio na to pitanje. Državnog tužitelja Oklahome Scotta Pruitta, osobu koja negira klimatske promjene, odabrao je za šefa Agencije za zaštitu okoliša. Pruitt je tražio obustavu provođenja gotovo svih propisa te agencije donesenih u posljednjih nekoliko godina. Okolišni aktivisti ne kriju razočaranje zbog njegovog imenovanja.

“Potpuna katastrofa”, prokomentirao je Charlie Cray iz Greenpeaca.

On kaže da se njegova organizacija priprema za borbu na svakom koraku.

Radnike da mijenjaju roboti

“Njihovi planovi se mogu privremeno zaustaviti, na sudu, a i američki narod se mora uključiti. Kada shvate šta se dešava, neće podržati ukidanje propisa, jer žele čist zrak i okoliš”, navodi Cray.

Izgleda da će Trumpov ministar rada biti podjednako kontroverzan. Andy Puzder je izvršni direktor kompanije za brzu hranu. Vodit će resor za zaštitu radnika. Ne podržava podizanje minimalne cijene rada, zaštitu od prekovremenog rada, a rekao je kako želi da radnike u fast food industriji zamijene roboti.

Novoizabrani predsjednik se ponovo javio na Twitteru. Nakon što je šef sindikata rekao da je Trump lagao tokom posjeta Indiani, gdje se hvalio da je spasio 1.100 radnih mjesta, zaustavljajući plan da ih presele u Meksiko. Spašeno je gotovo 800 radnih mjesta. Trump je napao Chucka Jonesa i njihov sindikat. Jones kaže da on i njegova djeca sada primaju prijetnje smrću.

Tokom kampanje Trump je gotovo svakodnevno pravio kontroverze. A sada je jasno da će u istom tonu nastaviti i u Bijeloj kući.

Izvor: Al Jazeera