Trumpov advokat mora predati snimak razgovora s Ukrajincima

Zahtjev Rudyja Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Donalda Trumpa (EPA)

Tri kongresna odbora objavila su u ponedjeljak kako su izdala obavezujući nalog Rudyju Giulianiju, advokatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, da im preda snimke u sklopu istrage o mogućem opozivu predsjednika, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode kako je Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske Vlade tražio da istraže bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena.

Zahtjev Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Trumpa.

Trump je iz istog razloga pritiskao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, prema razgovoru čiji je sadržaj prošle sedmice otkrio “zviždač” iz obavještajne zajednice.

Istraga za opoziv

Istovremeno, list Wall Street Journal prenosi kako je u telefonskom razgovoru Trumpa i Zelenskog učestvovao i državni sekretar Mike Pompeo.

Demokrate su prošle sedmice pokrenule istragu za opozivom Trumpa, nakon što je zviždač otkrio američkim tajnim službama da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. godine radi vlastite koristi.

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojem je Trump zatražio od Zelenskog da pokrene istragu o Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020. godine, i njegovom sinu Hunteru Bidenu.

Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Trump je nazvao “najvećom prevarom u historiji”.

Odluka u Senatu

Ako Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu ima opozicija, glasanjem odluči o iznošenju optužbi (impeachement) protiv milijardera, što se može dogoditi u sljedećih 30 dana, sudilo bi mu se u Senatu, koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, koji ima 100 članova.

Po anketi koju je u nedjelju objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava impeachement.

Izvor: Agencije