Trumpa tuže 23 savezne države

Od 1970-ih godina, Californiji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitetu zraka (EPA)

Američka savezna država California tužila je administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa kako bi je spriječila da ukine propise te države o ograničavanju plinova staklene bašte i standarde ekonomičnosti goriva za automobile i kamione, javlja agencija Beta pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

Dodaje se kako je California mobilizirala pomoć druge 22 savezne države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike.

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni i automobili smiju emitirati. Ali, od 1970-ih godina, Californiji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitetu zraka.

U četvrtak, Administracija za nacionalnu sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek poslije 60 dana, ali lideri država nisu željeli čekati sa podnošenjem tužbe.

Skupoća i sigurnost

Demokratski guverner Gavin Newsom, koji se sukobio sa Trumpom na više frontova, obećao je kako će država ustrajati pred sudom kako bi branila zdravlje djece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovjekove sredine.

Odluka Trumpove administracije ne pogađa samo Californiju. Trinaest drugih država, plus District Columbia, prihvatilo je standarde Californije.

Glasnogovornik NHTSA odbio je komentirati tužbu, dok je ranije ministrica saobraćaja Elaine Chao rekla kako pravila „čine automobile skupljim“ i „ometaju sigurnost“ jer se kupci odvraćaju od kupovine novijih, sigurnijih vozila.

Iz NHTSA navode kako imaju ovlasti uspostaviti nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadređeni lokalnim i programima država.

Californiji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci iz država Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Massachusetts, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington i Wisconsin.

Gradovi New York i Los Angeles, te District of Columbia (Washington D.C., glavni grad) također su se pridružili tužbi.

Izvor: Agencije