Trump žuri da Saudijskoj Arabiji proda nuklearnu tehnologiju

Muhammed Bin Salma i Donald Trump su razvili bliske odnose od kada su došli na vlast (EPA)

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zaobilazi Kongres kako bi prodavala američke nuklearne elektrane Saudijskoj Arabiji, uprkos zabrinutosti da bi taj potez prekršio zakon SAD-a koji štiti od transfera tehnologija, navodi se u novom kongresnom izvještaju.

Sigurnosni analitičari se brinu da bi tehnologija omogućila Saudijskoj Arabiji da u budućnosti proizvodi nuklearno oružje, čime bi se potencijalno doprinijelo utrci u naoružanju na Bliskom istoku.

Američki zakonodavci su zabrinuti zbog stabilnosti saudijskog čelništva pod krunskim princem Mohammedom bin Salmanom zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija i rata u Jemenu.

Višestruki neimenovani “zviždači” su upozorili na napore Bijele kuće da ubrza transfer visoko osjetljive američke nuklearne tehnologije za gradnju novih nuklearnih elektrana u Saudijskog Arabiji, navodi se u izvještaju osoblja Odbora za nadzor i reformu Zastupničkog doma.

“‘Zviždači’ koji su se javili upozorili su na sukob interesa među najvišim savjetnicima Bijele kuće, što bi moglo biti kršenje saveznih krivičnih zakona”, kazao je zastupnik Elijah Cummings, predsjedavajući Odbora iz reda demokrata, u pismu upućenog 19. februara Bijeloj kući.

Tužitelji ispituju aktivnosti odbora

Odbor istražuje napore američkih nuklearnih kompanija da dobiju odobrenje Trumpove administracije da grade nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama.

Glavna meta istraga Odbora za nadzor je napor IP3 Internationala, konzorcija proizvođača nuklearne energije, koji su počeli lobirati tokom prelaska vlasti na Trumpa krajem 2016. i početkom 2017. godine, kako bi dobili predsjedničko odobrenje da izgrade nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji.

U skorije vrijeme, Trump se 12. februara sastao s predstavnicima IP3 Internationala i izvršnim direktorima glavnih američkih proizvođača energije iz nuklearnih elektrana kako bi razgovarali o izgradnji nuklearnih elektrana u Jordanu i Saudijskoj Arabiji, na sastanku koji je inicirao osnivač IP3 Internationala, penzionirani armijski general Jack Keane, navodi se u izvještaju odbora, koji je citirao Bloomberg News.

Prema izvještaju, prijedlog IP3-a je u više navrata zvaničnicima Bijele kuće promovirao Thomas Barrack.

Barrack je lični prijatelj predsjednika, koji je prikupio 107 miliona dolara za Trumpov Odbor za inauguraciju.

Američki tužitelji u New Yorku istražuju aktivnosti odbora za inauguraciju.

‘Zviždači’ upozorili na radno okruženje

Odbor je objavio dokumente koji opisuju prijedlog IP3-a.

U Cummingovom pismu se dalje zahtijevaju dokumenti i e-mailovi iz Bijele kuće koji su povezani s razgovorima o potencijalnim gradnjama nuklearnih elektrana na Bliskom istoku.

“‘Zviždači’ su upozorili na radno okruženje u Bijeloj kući obilježeno haosom, disfunkcijom i ogovaranjem. Oni su i upozorili na političke dužnosnike koji ignoriraju direktive vrhunskih etičkih savjetnika u Bijeloj kući, koji su u više navrata neuspješno naređivali višim zvaničnicima Trumpove administracije da zaustave svoje napore”, napisao je Cummings u pismu.

U međuvremenu je američkom Senatu podnesen zahtjev, koji je uputio Jeff Merkley, demokrata iz Oregona, uz podršku senatora Randa Paula, republikanca iz Kentuckyja, u kojem se traži da se Saudijskoj Arabiji onemogući razvoj materijala za bombe tako što će joj se zabraniti obogaćivanje uranija ili ponovno iskorištavanje plutonija iz bilo koje buduće nuklearne elektrane.

Izvor: Al Jazeera