Trump: Zid u Sahari bi zaustavio migrante

'Granica na Sahari ne može biti duža od naše granice s Meksikom', poručio je američki predsjednik (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump predložio je izgradnju zida u Sahari kako bi se riješila evropska izbjeglička kriza, kazao je španski ministar vanjskih poslova Josep Borell.

Kada su španski diplomate izrazili sumnju rekavši da je Sahara duža od 4,8 hiljada kilometara, Trump je odgovorio: “Granica na Sahari ne može biti duža od naše granice s Meksikom.”

Tokom kampanje Trumpove su pristalice oduševljeno pozdravljale njegovo obećanje da će Meksiko platiti gradnju zida dugog 3.200 kilometara na granici, koji bi spriječio krijumčarenje droge i ilegalnih useljenika.

Zvaničnici s druge strane zida protive se Trumpovoj ideji, a meksički predsjednik Enrique Pena Nieto poručio je Trumpu da Meksikancima ne pada na pamet da plate taj zid.

Bez dodatnih komentara

Sličan plan u Sahari bi bio kompliciran, kako navode mediji, budući da Španija drži samo dvije male enklave na sjeveru Afrike – Ceutu i Melillu, pa bi takav zid trebalo graditi na stranoj teritoriji.

Šef španske diplomatije otkrio je detalje razgovora s Trumpom u Madridu ove sedmice, a o ovoj temi španski mediji su opširno izvještavali.

“Mi možemo potvrditi šta je ministar kazao, ali nećemo dodatno komentirati ministrove izjave”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova za Guardian.

Izvor: Agencije