Oglasi

Trump: Zid s Meksikom treba biti proziran

Predsjednik SAD-a kaže da zid ne mora ići cijelom dužinom, zbog prirodnih barijera, i da čuvari trebaju vidjeti na drugu stranu.
SAD, Meksiko, ZidDonald Trump traži između 1.120 i 1.450 kilometara zida kroz koji se može vidjetiAP - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da zid koji je on predložio da bude izgrađen na granici s Meksikom ipak ne bi morao ići cijelom dužinom granice, zbog već postojećih prirodnih barijera.

Trump je novinarima koji su se nalazili s njim u zrakoplovu Air Force One na putu za Francusku rekao da bi zid također trebao biti proziran, kako bi čuvari imali pogled na drugu stanu granice, prenosi Fena.

On je ponovio svoju želju da konačni dizajn uključuje solarne panele.

Gradnja zida koju će financirati Meksiko bila je jedno od ključnih Trumpovih obećanja tokom njegove kampanje.

Za Busha ograda od 1.050 kilometara

Sada, gotovo šest mjeseci od početka njegovog predsjedavanja, čini se da on prihvaća neke od geografskih i praktičnih problema takve građevine.

"Tu su planine, tu su neke rijeke koje su opasne. Tu su neka područja toliko udaljena da ih ljudi baš i ne prelaze", naveo je Trump.

Umjesto toga, sve što on traži jest "između 700 i 900 milja (1.120-1.450 kilometara) zida kroz koji se može vidjeti".

Na granici s Meksikom već postoji blizu 1.050 kilometara prozirne ograde, koja je izgrađena za vrijeme predsjednika Georga W. Busha i čija je izgradnja koštala blizu sedam milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.