Trump želi opsežan’ trgovinski dogovor s Velikom Britanijom

Donald Trump
Donald Trump se prvo povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, a onda ponovo uveo sankcije Iranu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump očekuje “opsežan” trgovinski dogovor s Velikom Britanijom, uslijed Brexita, gdje London očekuje odgoda izlaska iz Evropske unije, jer je Parlament odbio vladin prijedlog izlaznog dogovora.

Velika Britanija će stoga morati dogovarati trgovinske ugovore u svoje ime s drugim zemljama, uključujući i SAD, po prvi put u više desetljeća.

“Moja administracija se veseli pregovorima o opsežnom trgovinskom ugovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom. Potencijali su neograničeni”, napisao na Trump na Twitteru.

Ured američkog trgovinskog predstavnika je saopćio kako će početi razgovore s Velikom Britanijom nakon što izađe iz EU-a 29. marta.

Jačanje trgovinskih veza

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je da je Trump pokazao ambiciju za trgovinskim ugovorom te da se nada ojačavanju trgovinskih odnosa dviju zemalja.

“Povećanje trgovine između nas ojačat će savezništvo koje ide dalje od ekonomije, osiguravajući nacionalnu sigurnost te donoseći prosperitet našem narodu”, kazao je Fox u odgovoru na Trumpov tweet.

Trump je američku ekonomiju i trgovinu postavio kao temelj svog predsjedničkog mandata kroz slogan “Amerika na prvom mjestu” te pritom traži nove pregovore s Kinom, Kanadom, Meksikom i Evropskom unijom.

Dvije sedmice je preostalo do predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Izvor: Agencije