Trump želi Brazil u svjetskim organizacijama poput NATO-a

Brazilski čelnik uoči susreta ukinuo je vize za američke posjetioce koji dolaze u Brazil (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je podržao brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, poručivši kako želi da se njegova država pridruži NATO-u i drugim višenacionalnim savezima.

Na početku njihovog prvog susreta dva čelnika razmijenila su nogometne dresove svojih reprezentacija.

Bolsonaro, krajnje desni kongresmen koji je postao predsjednik nakon protivsistemske kampanje po uzoru na Trumpovu iz 2016, zbog čega ga se često naziva “tropskim Trumpom”, proglasio se velikim poštovaocem američkog kolege, njegove politike i američkog načina života.

Uprkos prijateljskim odnosima dva predsjednika, od njihovog susreta u Bijeloj kući ne očekuju se veći pomaci, ali je Trump poručio da podržava jačanje prisutnosti Brazila u višenacionalnim organizacijama, poput NATO-a i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Razmotrit ćemo veoma detaljno hoće li to biti NATO ili nešto vezano za taj savez”, rekao je Trump, sjedeći uz Bolsonara.

Brazil kao važan saveznik NATO-a

Zvaničnici brazilske vlade prošle sedmice otkrili su kako očekuju da će SAD imenovati Brazil važnim saveznikom NATO-a, ali predlaganje Brazila za članstvo u toj organizaciji bio bi korak dalje.

Kolumbija je sredinom 2018. postala jedina država Latinske Amerike saveznik NATO-a, u svojstvu “globalnog partnera”, što znači da ne mora nužno učestvovati u vojnim akcijama.

Takav status u svijetu imaju Afganistan, Australija, Irak, Japan, Južna Koreja, Mongolija, Novi Zeland i Pakistan.

Trump je rekao da podržava pokušaje Brazila da se priključi OECD-u, koji okuplja najnaprednije svjetske ekonomije. 

Brazil, osma najveća ekonomija na svijetu, zahtjev za članstvo u OECDE-u podnio je 2017.

Istaknuti član Bolsonarovog tima za ekonomiju prošle sedmice rekao je da Brazil ne očekuje da će američka vlada tokom Bolsonarove posjete objaviti podršku članstvu u OECD-u.

Kina najveći partner Brazila

Trump je u utorak naglasio da su on i Bolsonaro raspravljali i o poboljšanju trgovinske razmjene između tih dviju najvećih ekonomija zapadne polulopte te o krizi u Venecueli, u kojoj oba čelnika žele zbaciti predsjednika Nicolasa Madura.

“Brazil stvara sjajne proizvode, kao i mi, a u prošlosti naša razmjena nije nikad bila dobra kao što je danas. U nekim sferama ona mora biti mnogo, mnogo bolja”, rekao je Trump.

Kina je davno prestigla SAD kao najveći trgovinski partner Brazila, a Bolsonarov ministar ekonomije u ponedjeljak je pozvao Washington da dodatno otvori svoje tržište Brazilu ako želi razbiti status quo.

Brazilski čelnik uoči susreta ukinuo je vize za američke posjetioce koji dolaze u Brazil, a kasnije u ponedjeljak stao je iza Trumpove imigracijske politike, koja uključuje izgradnju zida na granici s Meksikom.

Izvor: Agencije