Oglasi

Trump zbog migranata ukinuo pomoć Gvatemali, Hondurasu i Salvadoru

Ne plaćamo ih više jer nisu učinili ništa za nas, izjavio je američki predsjednik.
Broj migranata, koji je procjena agencije AP i meksičke vlade, naglo je porastao od početka godineArhiva

State Department slijedio je upute američkog predsjednika Donalda Trumpa da kazni Gvatemalu, Honduras i El Salvador zbog karavana migranata tako što će prekinuti pomoć ovim zemljama.

Sjedinjene Američke Države su godinama sarađivale s tim zemljama kako bi stabilizovale njihove ekonomije i političku klimu, tako da stanovnici ne migriraju, ali Trump je rekao da ne osjeća da se to isplatilo.

„Ne plaćamo ih više jer nisu učinili ništa za nas“, izjavio je Trump na Floridi, prenosi Fena.

'Pomoć iznosila 500 miliona dolara'

Trump je dao upute State Departmentu da okonča svu direktnu pomoć ovim zemljama centralne Amerike, iz kojih, kako kaže, ka SAD dolazi najviše migranata.

„Prekinuo sam isplate za Gvatemalu, Honduras i El Salvador“, naveo je Trump.

Američki predsjednik se na ovaj potez odlučio nakon što je Meksiko naveo da je veliki karavan od 20.000 izbjeglica organizovao Honduras.

Trump je rekao da je pomoć za ove zemlje do sada iznosila 500 miliona dolara, ali nije poznato da li je ta brojka tačna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.