Trump: Zasigurno bismo željeli izbjeći rat sa Iranom

Napadi dronovima izvedeni su na dva postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco u Abqaiqu i Khuraisu (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se čini da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, ali da želi da izbjegne rat.

“Zasigurno izgleda tako ovog momenta”, odgovorio je novinarima koji su ga pitali da li vjeruje da je Iran izveo napade, prenosi Al Jazeera English.

Bez ikakvog dokaza, Trump je kazao da “već sada to znaju” te da bi “zasigurno većini izgledalo kao da je to uradio Iran”, ali da Washington želi još dokaza. 

“Želimo da saznamo definitivno ko je ovo uradio”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, gdje se sastao sa princem prijestolonasljednikom Bahreina Salmanom bin Hamadom bin Isa al-Khalifom.

“Saznat ćete to sa puno detalja u skoroj budućnosti. Imamo tačnu lokaciju svega”, naveo je Trump.

“Sigurno da bismo željeli izbjeći rat. Ne želim rat ni s kim ali smo mi spremni više nego iko”, dodao je. 

Osveta za napade

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da su napadi “bez presedana” i istakao da SAD sa saveznicima radi na odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na zakonima koje Teheran “potkopava”.

Esper je na Twitteru napisao da je u Bijeloj kući održan sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva odbrane i drugi zvaničnici obavijestili predsjednika Donalda Trumpa o situaciji.

Kako prenosi Reuters, Esper je dodao da je tokom vikenda razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i iračkim ministrom odbrane Khaledom al Obaidijem.  

Članovi američkog Kongresa osudili su Iran, ali su izrazili zabrinutost u vezi sa američkom vojnom akcijom, pogotovo prije nego što se utvrdi ko stoji iza napada. Američki političari, većinom republikanci, brzo su optužili Teheran za to.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na osvetu za te napade, čemu se Rusija usprotivila. Iran je negirao da stoji iza napada. 

SAD je objavio satelitske snimke i pozvao se na obavještajne informacije koje, kako tvrde, podržavaju njihove optužbe da je Iran odgovoran za napade na važna saudijska naftna postrojenja, piše BBC, prenosi Hina.

Smanjena globalna opskrba naftom

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco u Abqaiqu i Khuraisu, na istoku zemlje, u subotu su izazvali požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Husi. 

Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv pokreta Husi u Jemenu, objavila je da je napad na saudijska naftna postrojenja izveden iranskim naoružanjem i da ne potječe iz Jemena.

Riječ je o rezultatima preliminarne istrage koje je na konferenciji za novinare u Rijadu saopćio glasnogovornik koalicije Turki el-Maliki.

Naveo je da istraga u vezi s napadom, za koji su odgovornost preuzeli Husi, i dalje traje, kao i da vlasti pokušavaju utvrditi odakle je pokrenut, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Napadi su smanjili globalnu opskrbu naftom za pet posto, a cijene nafte porasle su za više od deset posto.

Saudijska Arabija proizvodi približno 10 miliona barela nafte dnevno, a zbog napada je smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela dnevno, rekli su neimenovani izvori za CNN u subotu. Dnevno izvozi više od sedam miliona barela.

Izvor: Al Jazeera i agencije