Trump zaprijetio uništenjem i ekonomskom invazijom na Iran

Donald Trump
Donald Trump je ranije upozorio Iran daće biti uništen ako bude tražio rat s njegovom državom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump naglasio je da ne želi rat s Iranom, zbog ozbiljne štete koju bi to moglo imati, te je govorio o “ekonomskoj invaziji na ovu zemlju”, nakon što je upozorio: “Ako se Iran želi boriti, bit će to službeno kraj Irana.”

U ekskluzivnom intervjuu koji je rano u ponedjeljak ujutro emitirala američka mreža Fox News, bliska američkom predsjedniku, Trump je izjavio kako želi spriječiti Iran da prijeti njegovoj zemlji i da nabavi nuklearno naoružanje.

Dodao je da ne želi ući u rat s Iranom, jer bi to ovoj državi nanijelo štete u ekonomiji i ljudstvu, ali da će, ako bude morao napasti Iran, to učiniti ekonomski.

Mohammed al-Alami, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, izvještava da je američki predsjednik u intervjuu za Fox News ponovio mnogo toga što je već ranije rekao vezano za Iran.

Neće pokretati ‘glupe ratove’

Iznova je napao na nuklearni sporazum koji je 2015. godine Teheran potpisao s velikim silama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koje su se prijegodinu dana povukle iz tog sporazuma.

Na pitanje novinara je li promijenio stav da neće pokretati “glupe ratove”, Trump je odgovorio kako nije promijenio mišljenje, dodao je Alami, rekavši kako je možda pod ekonomskom invazijom na Iran mislio na oštre sankcije koje je njegova administracija uvela toj zemlji.

Trump je ranije upozorio Iran daće biti uništen ako bude tražio rat s njegovom državom, što je opcija koju su za sada Washington i Teheran isključili.

Trump je u nedjelju na Twitteru objavio: “Ako Iran bude želio rat, onda će to službeno biti njegov kraj.”

“Nemojte više nikada prijetiti SAD-u”, dodao je Trump na Twitteru, obraćajući se Irancima.

Američki predsjednik je prošle sedmice upozorio Iran da će počiniti ogromnu grešku ako pokuša ugroziti američke interese na Bliskom istoku.

Trump je ovo upozorenje uputio nakon što su u Washingtonu objavljeni izvještaji kako postoji mogućnost da Teheran ili skupine povezane s njim izvedu napade na američke ciljeve na kojima bi se mogli naći vojni objekti i diplomatske misije na Bliskom istoku.

Ni Teheran ne želi sukob…

Slanje američkog nosača aviona “USS Abraham Lincoln'”, broda “USS Arlington” i bombardera B-52 na Bliski istok povećali su strah od izbijanja rata s Iranom.

Međutim, američki predsjednik je kasnije ublažio ton, dok je američki državni sekretar Mike Pompeo naglasio da njegova država uopće ne traži konfrontaciju s Teheranom.

U prošli četvrtak Trump je izrazio nadu da do rata neće doći i demantirao je medijske izvještaje o planovima za slanje 120.000 američkih vojnika u Zaljev.

Također je demantirao da među članovima njegove administracije postoje nesuglasice oko politike prema Iranu, nakon što su objavljeni izvještaji o tome da neki od njegovih pomoćnika, prije svega savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, možda nastoje potaknuti američkog predsjednika na vojni sukob s Iranom.

Iran je, s druge strane, naglasio da ne traži sukob, ali je istovremeno upozorio Amerikance da je sposoban udariti na njihove brodove i vojne baze u Zaljevu.

Izvor: Al Jazeera