Trump zaprijetio Turskoj, pa ponudio proširenje ekonomske saradnje

U telefonskom razgovoru dvojice lidera razmatrana je mogućnost uspostave sigurnih zona na sjeveru Sirije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump povukao je prijetnje o ekonomskom uništenju Turske ako Ankara napadne na Kurde.

Nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, kazao je kako postoji velika mogućnost za proširivanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Trump je detalje telefonskog razgovora s turskim predsjednikom naveo u objavi na Twitteru, u kojoj je rekao kako postoji veliki potencijal za značajno proširenje ekonomske saradnje između Amerike i Turske, dodavši kako je s Erdoganom razgovarao o ekonomskom razvoju.

U telefonskom razgovoru dvojice lidera razmatrana je mogućnost uspostave sigurnih zona na sjeveru Sirije.

‘Tursku ne plaše američke prijetnje’

Dopisnik Al Jazeere kaže kako se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak navečer razgovaralo o uspostavi ovog sigurnog područja, dok je Erdogan potvrdio Trumpu spremnost Turske da pruži punu podršku kako bi se olakšalo američko povlačenje iz Sirije.

Tursko Predsjedništvo je saopćilo da su se dvojica predsjednika dogovorila da neće dati nikakvu priliku “snagama koje pokušavaju omesti američko povlačenje” te da će podići ekonomsku saradnju dvije zemlje na veći nivo.

Bijela kuća je izjavila da je Trump izrazio želju da zajednički rade na razmatranju sigurnosnih problema Turske na sjeveroistoku Sirije.

Prije ovog telefonskog razgovora, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare s kolegom u Luksemburgu Jeanom Asselbornom da se Turska neće dati zastrašiti američkim ekonomskim prijetnjama u slučaju da dođe do napada na kurdske Jedinice narodne zaštite – YPG.

Dodao je da Trumpov prijedlog o uspostavi sigurne zone u Siriji, zapravo, ideja turskog predsjednika, koju je predložio svim državama kojih se tiče pitanje sirijske krize još na njenom početku.

‘Odlučni u borbi protiv terorizma’

Istovremeno je glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin pozvao Washington na poštivanje partnerstva između dvije države.

Kazao je da se borci YPG-a, kojeg Turska smatra terorističkom organizacijom i ogrankom Radničke partije Kurdistana – PKK, ne razlikuju od organizacije Islamska država Iraka i Levanta – ISIL i da ne može biti partneri i saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Fahrettin Altun, direktor Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Turske, istakao je da je njegova zemlja odlučna da se bori protiv terorizma, naglasivši da Turska nije neprijatelj Kurda.

Republikanska narodna partija – CHP, najveća opoziciona stranka u Turskoj, također je odbacila Trumpove prijetnje, rekavši kako one neće imati nikakvog efekta.

Trump je u ponedjeljak objavio tweet u kojem je potvrdio da njegova država nastavlja s povlačenjem trupa iz Sirije.

U jednoj objavi je napisao: “Ekonomski ćemo uništiti Tursku ako napadne na Kurde.”

Sankcije, carine i pad turske lire

Pozvao je i na uspostavljanje sigurne zone od 30 kilometara, bez preciziranja njenih granica i strana koje će to finansirati.

Američki predsjednik je prošle godine nametnuo ekonomske sankcije Turskoj, koje su uključivale podizanje carina na uvoz čelika i aluminija iz ove države.

Te sankcije su u značajnoj mjeri doprinijele rekordnom padu turske lire.

U obraćanju u Rijadu, američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da se Trumpove izjave o uništavanju turske ekonomije vjerovatno odnose na uvođenje ekonomskih sankcija.

Vezano za sigurne zone, čiju uspostavu na tursko-sirijskoj granici zagovara Washington, Pompeo je izjavio da to ima za cilj zaštiti Kurde i Tursku u isto vrijeme.

Dodao je da njegova zemlja želi sigurne granice i bez nasilja na svim stranama, preme njegovim riječima.

Nijedan američki vonik nije napustio Siriju

Pompeo je prošle nedjelje u Abu Dhabiju, nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom, izrazio optimizam da će se doći do forme koja će garantirati sigurnost Turske i zaštiti sirijske kurdske borce nakon što se američke trupe povuku iz Sirije.

U ponedjeljak su u oblasti Hatay, na jugu Turske, pristigla nova pojačanja turskim jedinicama stacioniranim na granici sa Sirijom, u okviru priprema za moguću tursku vojnu operaciju protiv kurdskih jedinica istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Washington je krajem prošle sedmice povukao vojnu mašineriju iz baze nedaleko od grada Ayn al-Arab (Kobani), u istočnoj periferiji Halepa.

Američko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da nijedan američki vojnik nije povučen od oko 2.000 stacioniranih u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije