Trump zahvalan katarskom emiru zbog oslobađanja profesora

Dva čelnika su telefonom razgovarali u petak, a tom prilikom je američki predsjednik „izrazio iskrenu zahvalnost“ emiru Katara (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zahvalio je katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju za napore njegove države u nastojanjima da se oslobode dva zapadnjačka zarobljenika iz ruku talibana u Afganistanu, objavila je katarska novinska agencija QNA.

Dva čelnika su telefonom razgovarali u petak, a tom prilikom je američki predsjednik „izrazio iskrenu zahvalnost“ emiru Katara za „njegovu aktivnu ulogu u oslobađanju dvojice talaca iz Afganistana“.

Tokom razgovora oni su „analizirali strateške odnose“ dvije države i „načine kako ih unaprijediti“, te „diskutirali o posljednjim regionalnim i međunarodnim događajima“, nastavlja QNA.

Tri komandanta

Katar je u četvrtak pozdravio oslobađanje američkog državljanina Kevina Kinga i Australca Timothyja Weeksa, dvojice univerzitetskih profesora koje su u zarobljeništvu držali afganistanski talibani, objavila je agencija Reuters.

Iz Dohe kažu kako su imali ključnu ulogu u oslobađanju dvojice profesora.

„Katar pozdravlja ova oslobađanja kao geste dobre volje talibana i Vlade Afganistana ka napetku mirovnog procesa i okončanja rata u Afganistanu“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara.

U utorak su King i Weeks, oteti augusta 2016. ispred Američkog univerziteta u Kabulu gdje su radili, oslobođeni, a afganistanske vlasti su zauzvrat oslobodile tri talibanska komandanta.

Izvor: Al Jazeera i agencije