Trump zahtjeva smrtnu kaznu za Carnajeva

Carnajev se uoči formalnog izricanja presude u junu 2015. izvinio žrtvama (EPA)

Američka savezna vlada mogla bi još jednom da zahtijeva smrtnu kaznu za Džohara Carnajeva, osuđenog za smrtonosnu eksploziju na maratonu u Bostonu 2013. godine, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

“Savezna vlada morala bi još jednom da traži smrtnu kaznu da dopuni to poglavlje suđenja. Naša država ne može da dozvoli da stoji apelaciona odluka. Rijetko je iko zaslužio smrtnu kaznu više od bombaša iz Bostona”, napisao je Trump na Twitteru.

Prošle sedmice američki Apelacioni sud poništio je smrtnu kaznu za Carnajeva, na koju je osuđen u junu 2015. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Kako se navodi, sud razmatra žalbu za preispitivanje slučaja još od 2016. godine, a prema tvrdnjama odbrane, odluka da se Carnajev ne saslušava u drugom gradu lišila ga je prava na pravično suđenje, jer porota u Bostonu ne može da bude potpuno nepristrasna.

U aprilu 2013. godine aktivirana eksplozivna naprava je na maratonu ubila tri osobe, a povrijeđeno je 260.

Za to su optuženi Carnajev i njegov brat Tamerlan, koji je ubijen u policijskoj akciji hapšenja.

Napadač se izvinio žrtvama

Carnajev se uoči formalnog izricanja presude u junu 2015. izvinio žrtvama.

“Želio bih se izviniti žrtvama i preživjelima”, rekao je. “Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji, štete koju sam pričinio”, rekao je Carnajev na Federalnom sudu gdje je i formalno osuđen na smrt. 

Odbrana 21-godišnjeg Carnajeva također je priznala krivnju svoga štićenika.

Odbrambena taktika Judy Clarke zasnivala se na tvrdnjama da je Džohar Carnajev djelovao pod utjecajem i naredbama starijeg brata Tamerlana, koji je ubijen u policijskoj potjeri. Džohar je, kako je navedeno, u vrijeme izvršenja zločina bio povodljivi 19-godišnjak na kojeg je veliki utjecaj izvršio njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

Izvor: Agencije