Oglasi

Trump zahtijeva da Evropa preuzme 800 boraca ISIL-a

Američki predsjednik je zatražio od evropskih saveznika da preuzmu borce grupe Islamska država i Irak i Levant i sude im, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti.
SAD, Vojnici, VojskaMike Pence ranije je pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojniciReuters

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Europe da uzme na stotine boraca skupine Islamska država Irak i Levant - ISIL uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu.

Sjedinjene Američke Države traže od Velike Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca ISIL-a koje smo ulovili u Siriji i da im sude, napisao je Trump u mnoštvu poruka na Twitteru, kako prenosi Hina.

"[Samoproglašeni ISIL-ov] Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti", dodao je Trump.

'Ne želimo vidjeti kako preplavljuju Evropu'

"Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići", naglasio je Trump.

"Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad 'kalifatom'", poručio je Trump.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama Sigurnosne konferencije u Muenchenu, on je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

"Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo [ISIL] ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij", kazao je Pence.

Trump je u prosincu zabrinuo saveznike kada je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, tvrdeći da je ISIL već pobijeđen.

Kritičari: ISIL nije pobijeđen

Kritičari su upozoravali da organizacija nije pobijeđena te da povlačenje može dovesti do oživljavanja sukoba, a saveznici SAD-a koji su u regiji nisu samostalno sposobni za takav izazov.

Sirijske demokratske snage - SDF, pod podrškom SAD-a i vodstvom Kurda, pokrenuli su napad prošlog tjedna kako bi izbacile pripadnike ISIL-a iz sela Baghuz, jedinog preostalog područja pod kontrolom ISIL-a, u blizini granice s Irakom.

Također postoji bojazan da će bez prisustva SAD-a Turska pokrenuti napad protiv SDF-a, gdje su pretežito snage kurdskih Jedinica narodne zaštite - YPG.

Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke partije Kurdistana - PKK, protiv kojeg se već desetljećima bori na jugu zemlje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.