Trump zadovoljan napretkom u pregovorima sa Sjevernom Korejom

Na prvom samitu dogovorena je denuklearizacija, ali stručnjaci smatraju da otad nije učinjen veliki napredak (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je “veoma sretan” zbog toga kako se odvijaju pregovori sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji iako je otkazan sastanak o tom pitanju tokom ove sedmice, navodeći da to nije toliko hitno.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući poslije izbora u Sjedinjenim Američkim Državama rekao je da će drugi samit sa čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom biti održan početkom sljedeće godine, ne precizirajući tačan datum ni mjesto, prenosi Beta.

Na prvom samitu, održanom 12. juna u Singapuru, Trump i Kim dogovorili su se o denuklearizaciji, ali stručnjaci smatraju da otad nije učinjen veliki napredak.

Sjeverna Koreja upozorila je prošle sedmice da bi mogla “oživiti” državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala ako SAD ne ukine ekonomske sankcije toj zemlji.

Moguć povratak byungjin politike

To je saopćilo sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog aktuelnih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji i pritiska na tu zemlju da odustane od nuklearnog programa, prenio je Tanjug.

U saopćenju Ministarstva navodi se da bi ta zemlja mogla ponovo uvesti “politiku istovremenog napretka nuklearnih snaga i ekonomskog razvoja” ako SAD ne promijeni svoj stav.

“SAD smatra da su njihove sankcije i pritisci doveli do denuklearizacije. Ne možemo da se ne smijemo takvoj glupoj ideji. Poboljšanje odnosa i sankcije nisu kompatibilni. Ako se SAD nastavi ponašati arogantno bez naznaka da je promijenio svoj stav i da ne shvata naš ponovljeni zahtjev, DNR Koreja mogla bi dodati jednu stvar svojoj državnoj politici u naporima za ekonomski napredak, a kao rezultat toga ponovo bi se mogla pojaviti riječ byungjin“, navodi se u saopćenju.

Kako se navodi, “byungjin” na korejskom jeziku znači dvostruki ili paralelni razvoj.

Izvor: Agencije