Trump zabranio ulazak izbjeglicama u SAD

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je na četiri mjeseca suspendirao ulazak izbjeglica u Sjedinjene Američke Države, te je privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih država, ustvrdivši kako želi zaštititi Amerikance od terorističkih napada, prenose agencije.

Uredba o zabrani ulaska za turiste i druge posjetitelje iz Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena je privremena i traje 90 dana. Trump je kazao da je uredba osmišljena kako bi se „radikalnim islamističkim teroristima“ onemogućio ulazak u SAD, te je dodao kako Sjedinjene Države žele primiti samo one ljude koji „vole“ Amerikance, prenosi agencija dpa.

Na svečanosti u Pentagonu povodom polaganja zakletve novog ministra odbrane Jamesa Mattisa, Trump je također potpisao izvršnu uredbu o obnovi i jačanju američke vojske.

Uredba o imigraciji predviđa dodatne provjere i ispitivanja izbjeglica i imigranata prije odobravanja vize kako bi se onemogućio ulazak „radikalnim islamistima“.

„Uspostavljam nove mjere provjere kojima će se onemogućiti ulazak radikalnih islamističkih terorista. Ne želimo ih ovdje. Želimo osigurati da u našu zemlju ne ulaze upravo one osobe protiv kojih se u inozemstvu bore naši vojnici“, dodao je američki predsjednik.

Istakao je kako SAD želi primiti samo one ljude koji „podržavaju našu zemlju i koji vole – duboko – naš narod“.

Reakcije udruženja

Udruženja za zaštitu ljudskih prava navode kako je ta mjera diskriminacijska te kako će uništiti ugled SAD-a kao države koja prihvaća izbjeglice. Pojedinosti plana, međutim, još nisu jasne tako da se mnogi pitaju kako će se provesti.

Abed Ayoub iz Američko-arapskog antidiskriminacijskog odbora rekao je kako je mjera već izazvala „haos“ za arapsko-američke porodice koje imaju članove koji su već na putu prema SAD-u, prenosi Reuters.

On je dodao kako bi mjera mogla pogoditi studente, osobe koje imaju „zelene karte“, te ljude koji dolaze na liječenje u SAD.

Druga izvršna uredba potpisana u petak poziva na „veliku obnovu američkih vojnih snaga“.

„Razvojni plan za nove avione, nove brodove, nove resurse i novo oruđe za naše muškarce i žene u odori“, rekao je američki predsjednik.

Odluka ‘zabrinjava’ Njemačku i Francusku

Odluke američkog predsjednika “zabrinjavaju” Francusku i Njemačku, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault nakon razgovora s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom u Parizu.

“Takva odluka može nas samo  zabrinjavati”, rekao je Ayrault istaknuvši da je “prihvat izbjeglica koji bježe od rata dio naših obaveza”. “No ima i puno drugih pitanja koja nas zabrinjavaju”, dodao je.

Za razliku od njih, češki predsjednik Miloš Zeman izrazio je zadovoljstvo novim američkim pristupom snažnog ograničavanja imigracije za koji se zauzima Donald Trump, ocijenivši da garantira sigurnost svojim sugrađanima.

“Američki predsjednik Trump štiti svoju zemlju i brine se za sigurnost svojih sugrađana. Čini upravo ono što ne čine evropske elite”, poručio je na Twitteru glasnogovornik češkog predsjednika Jiri Ovčaček. “Sigurnost čeških građana je prioritet. Sada imamo saveznika u Sjedinjenim Državama”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije