Trump zabranio poslovanje sa vlasnicima TikToka

Aplikacije za kratki video TikTok i aplikaciju za poruke WeChat Bijela kuća vidi kao 'značajne prijetnje' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu kojom se zabranjuju bilo kakve transakcije sa vlasnicima kineske kompanije koja posjeduje aplikacije TikTok i WeChat, a ona će na snagu stupiti za 45 dana.

Naredbe su uslijedile u trenutku dok Trumpova administracija tvrdi da pojačava napore na čišćenju „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža.

Aplikacija za kratki video TikTok, te ona za poruke WeChat, Bijela kuća vidi kao “značajne prijetnje”.

Aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu kompanije ByteDance, može biti korištena u dezinformacijske kampanje od kojih korist može imati Komunistička partija Kine, pa SAD „mora preduzeti agresivnu akciju protiv njenih vlasnika kako bi zaštitio svoju nacionalnu sigurnost“, rekao je Trump u jednoj od naredbi.

‘Pristup ličnim i vlasničkim podacima’

U drugoj naredbi, Trump tvrdi da WeChat, koji je u vlasništvu Tencenta, „automatski pohranjuje ogromne količine podataka o svojim korisnicima, a to može omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca“.

U praksi, naredbom će za 45 dana zabraniti WeChat u SAD-u.

Trump je ranije ove sedmice rekao da će podržati prodaju TikTokovih operacija u SAD-u Microsoftu ukoliko američka vlada dobije „značajan dio“ od prodaje, ali je također upozorio da će 15. septembra zabraniti tu uslugu u SAD-u.

Američki senat u četvrtak je izglasao zabranu korištenja TikToka na službenim telefonima federalnih zvaničnika.

Izvor: Agencije