Trump: Vrijeme je da se prizna suverenitet Izraela nad Golanom

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. osvojio velik dio sirijske Golanske visoravni i 1981. pripojio ga svojoj teritoriji (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom.

“Nakon 52 godine došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od ključnog strateškog i sigurnosnog značaja za Izrael i regionalnu stabilnost”, napisao je on na Twitteru.

Američki Kongres sve više vrši pritisak na Capitol Hill da promijeni svoj stav u vezi s pitanjem suvereniteta nad Golanskom visoravni, prenosi Anadolija.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost Trumpu nakon što je saopćio da je “došlo vrijeme za izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni”.

Netanyahu nazvao Trumpa ‘hrabrim’

On je putem Twittera takav postupak američkog predsjednika nazvao “hrabrim”.

“U vrijeme dok Iran, koristeći Siriju, razmišlja da uništi Izrael, predsjednik Trump hrabro priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Hvala Vam, predsjedniče Trump”, naveo je premijer Izraela.

State Department prošle sedmice prvi je put promijenio terminologiju na spornoj teritoriji, napominjući da je riječ o dijelu zemlje koji je pod “izraelskom kontrolom” umjesto dosadašnjeg termina “okupiran”.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. osvojio velik dio sirijske Golanske visoravni i 1981. pripojio ga svojoj teritoriji.

Šestodnevni rat, arapsko-izraelski rat 1967, poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, te Egipta, Jordana i Sirije, s druge.

Na kraju rata Izrael je kontrolirao Pojas Gaze, Sinajski poluotok, Zapadnu obalu i Golansku visoravan, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije