Trump voljan pozvati Kima u SAD ako samit bude uspješan

Analitičari prognoziraju da će obje strane tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je spreman pozvati sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Sjedinjene Države ako njihov historijski susret predviđen 12. juna u Singapuru bude uspješan, dodajući kako se nada “normalizaciji” veza dviju zemalja.

“Odgovor je da (…),  svakako ako se (susret) završi uspjehom”, rekao je Trump novinaru koji ga je upitao hoće li pozvati sjevernokorejskog čelnika u SAD.

“Želimo normalizaciju, da”, rekao je također novinarima u Bijeloj kući dok je bio u društvu japanskog premijera Shinza Abea koji boravi u posjetu Washingtonu.

Trump je usto kazao da je pismo koje mu je poslao Kim Jong-un bilo “srdačno i prijateljsko”. “Jako mi se svidjelo”, rekao je.

U pismu se ne kaže “ništa drugo nego ‘nestrpljivo očekujem da vas vidim, jedva čekam summit i nadam se da će se dogoditi sjajne stvari ‘To nam se svidjelo”, dodao je.

Pitanje otetih japanskih državljana

Američki predsjednik je rekao da vjeruje da će iz susreta sa sjevernokorejskim čelnikom proisteći “velik uspjeh”, dodajući ipak da je potpuno spreman povući se.

“Spreman sam otići (…) Nadam se da to neće biti potrebno. Doista mislim da Kim Jong-un želi učiniti veliku stvar za svoj narod, za svoju obitelj i za sebe”, rekao je.

Američki predsjednik je na kraju obećao da će na susretu s Kimom postaviti pitanje japanskih državljana koje je Sjeverna Koreja otela 1970-ih i 1980-ih.

Japanski premijer Shinzo Abe je pak izrazio spremnost da izravno razgovara sa Sjevernom Korejom.

“Želim izravno razgovarati sa Sjevernom Korejom kako bi se problem otetih brzo riješio”, rekao je Abe na press konferenciji.

Nema promjena u japanskoj politici kojoj je cilj uspostava “istinskog mira u sjeveroistočnoj Aziji”, dodao je, zaključivši da Sjevernu Koreju očekuje “sjajna budućnost” bude li “učinila korak” u pravom smjeru.

Izvor: Agencije