Oglasi

Trump: Vlada SAD-a ne stoji iza upada u Venecuelu

Američki predsjednik rekao je da se za operaciju svrgavanja Nicolasa Madura ne bi oslonio na tako malu grupu ljudi.
Trump kaže da bi SAD izvršio invaziju, a ne upad u VenecueluEPA

Predsjednik SAD-a Donald Trump ponovio je u petak da američka vlada ne stoji iza upada u Venecuelu ove sedmice, koji je, navodno, imao za cilj svrgavanje predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, rekavši da se za takvu operaciju ne bi oslonio na malu grupu ljudi.

"Mislim da vlada uopće nema nikakve veze s tim i moram otkriti šta se dogodilo", rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

"Da smo ikad učinili bilo šta s Venecuelom, ne bi bilo na takav način. Bilo bi malo drugačije. Zvali bismo to invazijom", naveo je predsjednik SAD-a.

Bivši američki vojnik zarobljen u Venecueli izjavio je da je s njim kontaktirala sigurnosna kompanija s Floride da stavi pod kontrolu aerodrom u Caracasu i avionom dovede Madura u SAD.

Prema dokumentu koji je u četvrtak objavio Washington Post, članovi opozicijske stranke dobili su 213 miliona dolara od kompanije "Silvercorp USA" da napadnu zemlju i svgrnu Madura.

Udarac za Guaidoa

Dvojica uhvaćenih Amerikanaca pojavila su se u srijedu i četvrtak na venecuelskoj državnoj televiziji, rekavši da ih je "Silvercorp" angažirao da zauzmu aerodrom u Caracasu i svrgnu Madura, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Obojici će suditi civilni sudovi u Venecueli, rekao je Maduro.

Dokument je udarac vjerodostojnosti opozicijskog vođe Juana Guaidoa, koji je odlučno odbacivao bilo kakve veze sa "Silvercorpom" ili bilo kakvu umiješanost u pokušaj nasilnog uklanjanja Madura.

Guaido je predsjednik venecuelskog parlamenta, kojim dominiraju zastupnici opozicije, i optužuje Madura da je uzurpirao vlast od 2018, kada je lažirao izborne rezultate, kojima je osigurao pobjedu.

Desetak zemalja priznaje Guaidoa za legitimnog šefa države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.