Trump vjeruje da može smijeniti istražitelja Muellera

Muellera može smijeniti samo ministar pravosuđa ili vršilac dužnosti ministra (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje da ima ovlasti smijeniti posebnog istražitelja Roberta Muellera, objavila je Bijela kuća. 

“Predsjednik svakako vjeruje da ima te ovlasti”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, a prenosi Reuters. 

Trump je na pitanje o tome hoće li Muelleru dati otkaz odgovorio da će “vidjeti što će se dogoditi”, dan nakon što je FBI napravio pretres u uredu njegova osobnog odvjetnika Michaela Cohena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell ne vidi potrebu zaštite Muellera, koji istražuje je li postojala suradnja između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije.

“Još ne vidim jasne pokazatelje da trebamo nešto učiniti kako bismo ga zaštitili od smjene jer mislim da se to neće dogoditi. I to ostaje moj stav. Ne mislim da će dobiti otkaz”, rekao je McConnell.

Trump: ‘Sramotna akcija’

FBI je u ponedjeljak pretražio ured Cohena, koji je u središtu kontroverze u vezi s isplatom novca zvijezdi filmova za odrasle koja tvrdi da je 2006. imala spolne odnose s Trumpom i da je dobila novac da o tome ne govori uoči predizborne kampanje 2016. godine.

Stephen Ryan, Cohenov odvjetnik, potvrdio je da je da je FBI pretražio ured i uzeo određene dokumente.

Kazao je da je akcija izvedena dijelom po nalogu ureda posebnog istražitelja Roberta Muellera, dodajući kako smatra da je bila “posve neprimjerena i nepotrebna”.

Trump je u ponedjeljak taj pretres prozvao sramotnom akcijom i lovom na vještice. 

Samo legitimni razlozi za smjenu

Mjera kojom je Mueller imenovan posebnim istražiteljem daje ovlasti za njegovu smjenu samo ministru pravosuđa ili obnašatelju dužnosti, i to samo s legitimnim razlogom, poput neprofesionalnog ponašanja ili sukoba interesa. 

Aktualni ministar Jeff Sessions povukao se iz nadzora nad istragom o Rusiji u ožujku 2017. kad su se pojavile informacije da je bio u kontaktu s ruskim veleposlanikom, a da to nije prijavio, pa je time ovlast prešla na drugog čovjeka ministarstva, zamjenika Roda Rosensteina.

Rosenstein je Kongresu rekao da ima povjerenje u Muellera, zbog čega neki smatraju kako će Trump i njemu dati otkaz i zamijeniti ga nekim tko će pristati zaustaviti Muellerovu istragu, a to bi se moglo dogoditi i samom ministru Sessionsu.

Izvor: Agencije