Trump: Vjerovatno imam dobar odnos s Kim Jong-unom

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala OI u Seulu 1988. godine, poslat će svoje predstavnike na ZOI u Pyeonchangu u februaru (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da vjerovatno ima veoma dobar odnos sa sjevernkorejskim liderom Kim Jong-unom.

“Vjerovatno imam veoma dobar odnos s njim. Imam odnose sa ljudima. Mislim da ste time iznenađeni”, kazao je Trump u intervjuu za Wall Street Journal.

Na pitanje da li je razgovarao sa sjevernkorejskim liderom, on je kazao: “Ne želim to komentirati. Ne kažem ni da jesam, ni da nisam. Samo ne želim komentirati.”

Trump je prije nekoliko dana poručio južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom, objavili su Ured južnokorejskog čelnika i Bijela kuća nakon razgovora dvojice predsjednika.

Pregovori Južne i Sjeverne Koreje

Dan nakon što su Sjeverna i Južna Koreja održale prve razgovore u više od dvije godine Trump je rekao da neće biti vojne akcije dok traju njihovi pregovori.

Delegacije Južne i Sjeverne Koreje u srijedu su se sastala prvi put nakon decembra 2015. godine.

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala Olimpjjske igre u Seulu 1988. godine, pristala je na tom sastanku poslati svoje predstavnike na Zimske olimijske igre koje će biti održane u Pyeonchangu, 80 kilometara od granice, od 9. do 25. februara.

Izvor: Agencije