Trump vidi u Sjevernoj Koreji ‘sjajan potencijal’

Dvojica lidera trebali bi se sastati 12. juna u Singapuru (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da mogući samit Washingtona i Pjongjanga donosi “sjajan potencijal” za Sjevernu Koreju.

“Uistinu vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i finansijska nacija”, napisao je Trump na Twitteru.

Sjevernokorejski lider “Kim Jong-un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!”, poručio je američki predsjednik, potvrđujući da je američki tim stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu s Kimom.

Trumpove optimistične riječi bile su u grubom kontrastu s onima izrečenima prije samo četiri dana, kada je otkazao planirani samit zbog “otvorenog neprijateljstva” Pjongjanga.

Diplomatski izazov

Čini se da su u međuvremenu diplomate imale pune ruke posla i da su – dobrim dijelom pod dirigentskom palicom Južne Koreje – uspjeli popraviti stvari i ponovo pokrenuti pripreme za sastanak.

Sjevernokorejski lider i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in neočekivano su se u subotu sastali u selu Panmunjom, u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje, kako bi pokušali spasiti samit zakazan 12. juna u Singapuru.

Glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert objavila je, najavljujući razgovore koji su na nižim nivoima održani u nedjelju: “I dalje se pripremamo za sastanak predsjednika [Trumpa] i sjevernokorejskog lidera Kima Jonga-una”.

Washington Post izvijestio je da je američku delegaciju na sastanku u Panmunjomu predvodio Sung Kim, bivši američki ambasador u Južnoj Koreji i nekadašnji pregovarač koji je s Pjongjangom razgovarao o nuklearnim pitanjima.

Američka strana također se sastala sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choeom Sun-huijem.

‘Stvari se baš lijepo razvijaju’

Sjedinjene Američke Države trenutno nemaju ambasadora u Južnoj Koreji, a spremaju se uhvatiti ukoštac s jednim od najosjetljivijih diplomatskih izazova u više godina.

Trenutno je teško reći kako će Trump i Kim premostiti naizgled ogromne razlike u očekivanjima koja je potakao historijski sastanak.

Analitičari su u nedjelju bili uvjereni da će on zaista biti održan.

Vidni napredak u razgovorima, koji su često prekidani i potom nastavljani, nadovezao se na nekoliko napetih i burnih dana rizičnih diplomatskih poteza.

Tako je američki predsjednik 24 sata nakon otkazivanja sastanka naglo okrenuo ploču, izjavivši da bi on ipak mogao biti održan, s obzirom na produktivne razgovore sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

“Stvari se baš lijepo razvijaju”, kazao je američki predsjednik u nedjelju u Bijeloj kući.

“I dalje važi dogovor da se sastanemo 12. juna u Singapuru. U tome se ništa nije promijenilo.”

‘Dobio je sebi ravnog’

Trumpova naprasna odluka o odustajanju od historijskog sastanka bila je zatekla Južnu Koreju i njegovog predsjednika, koji su posredovali u nevjerovatnom detantu između Washingtona i Pjongjanga kako bi se izbjegao strašan sukob.

Trump je, paralelno odluci o odustajanju od sastanka, uputio pismo sjevernokorejskom čelniku, u kojem su oštre riječi stajale bok uz bok s gotovo preklinjućom molbom da se obnove pripreme za sastanak.

Neki su se kritičari narugali tonu pisma, ali on je možda ipak polučio željeni učinak.

James Clapper, direktor američke obavlještajne službe za mandata predsjednika Baracka Obame, izjavio je: “Podržavam pismo koje je poslao predsjednik Trump… Na neki način Kim Jong-un je možda u našem jako nekonvencionalnom predsjedniku dobio nekog sebi ravnog.”

Victor Cha, glavni savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha za Sjevernu Koreju, a u kratkom periodu očekivalo se i da će biti Trumpov izabranik za ambasadora u Južnoj Koreji, izjavio je u nedjelju da je sada siguran da će samit biti održan.

“Samit će biti održan, uprkos neuobičajeno ubrzanom tempu diplomatije i nizu zaokreta”, smatra Cha.

Veliki jaz između dvije strane

I Moonov i Trumpov kabinet silno žele taj sastanak, kazao je on, “a Kim kaže da ga želi, što znači da će on biti održan”, zaključuje.

Još uvijek postoji veliki jaz između onoga što dvije strane njime žele postići.

Tako Washington želi da se Sjeverna Koreja u kratkom roku odrekne kompletnog arsenala nuklearnog oružja, što bi trebalo moći i provjeriti.

Pjongjang ima drugačije viđenje denuklearizacije, strahujući i dalje da će zemlja i njen čelnik – odreknu li se tog instrumenta odvraćanja prijetnji – biti ranjivi, posebno ako Sjedinjene Američke Države zadrže u Južnoj Koreji jak vojni kontingent.

Izvor: Agencije