Trump: Veze između SAD-a i Katara veoma dobre

Sheikh Tamim pozdravio je Trumpovu ulogu u pokušajima da se nađe rješenje za diplomatsku krizu (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je veze svoje zemlje s Katarom, poželjevši dobrodošlicu katarskom emiru u Bijelu kuću na razgovore o brojnim pitanjima, uključujući višemjesečnu zaljevsku krizu. 

Odgovarajući na pitanja novinara zajedno sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, Trump je rekao da su SAD i Katar “veliki prijatelji na mnogo načina” i da “rade zajedno veoma dobro”. 

“Radimo na jedinstvu u tom dijelu Bliskog istoka i mislim da to dobro ide, događa se dosta dobrih stvari”, dodao je Trump. 

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein – članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC) – te Egipat prekinuli su diplomatske veze sa Dohom u junu prošle godine i nametnule kopnenu, morsku i zračnu blokadu, optužujući je za “podržavanje terorizma”. Katar, također država članica GCC-ja, negira optužbe. 

Al Thani je pozdravio Trumpovu ulogu u pokušajima da se nađe rješenje za diplomatsku krizu. 

“Želio bih zahvaliti predsjedniku što je lično uključen u rješavanje zaljevske krize”, rekao je Al Thani. 

“Bio je od pomoći, podržavao nas je tokom blokade i također bih želio zahvaliti američkom narodu za podršku. I Trumpova uloga ključna je za okončanje ove krize u našoj regiji”, dodao je.

Dva čelnika također su raspravljala o ratu u Siriji i katarskoj ulozi u borbi protiv grupa koje sponzoriraju “terorizam”. 

“Ne toleriramo i nećemo tolerirati ljude koji finansiraju terorizam”, rekao je katarski emir, dodajući da dvije zemlje “sarađuju da zaustave finansiranje terorizma u regiji”.

Sastanak s Mattisom

Katarski emir i američki predsjednik posljednji put sastali su se u septembru prošle godine na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra izvještava iz Washingtona da je sastanak bio “ključni” za oba čelnika. 

“To je prilika za katarskog emira da zatraži hitno okončanje krize.”

Sastanak u Bijeloj kući događa se nakon što je katarski čelnik razgovarao s američkim ministrom odbrane Jamesom Mattisom u ponedjeljak i pohvalio snagu odnosa između dvije zemlje. 

“Veoma smo ponosni na ove odnose. Radimo zajedno protiv terorizma i tražimo načine da razvijemo ovu vezu”, rekao je. 

Katar je vojni saveznik SAD-a i domaćin je najveće američke zračne baze na Bliskom istoku. SAD je odobrio prodaju navođenih raketa Kataru u vrijednosti 300 miliona dolara. 

Izvor: Al Jazeera