Oglasi

Trump: Uvodimo sankcije Turskoj

SAD će zaustaviti pregovore s Turskom o trgovinskom sporazumu vrijednom 100 milijardi dolara, najavio je Trump.
Trump je ponovio da će uništiti tursku ekonomiju ako ta zemlja nastavi 'opasnim i destruktivnim putem'Reuters

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da će, u odgovoru na tursku operaciju na sjeveru Sirije, uskoro izdati izvršnu naredbu o uvođenju sankcija protiv sadašnjih i bivših turskih lidera, zaustaviti pregovore s Turskom oko trgovinskog sporazuma vrijednog 100 milijardi dolara, te povećati tarife na turski čelik na 50 posto.

U izjavi u kojoj je ponovio da će uništiti tursku ekonomiju ako ta zemlja nastavi sa „opasnim i destruktivnim putem“, Trump je još dodao da će se američke snage u Siriji premjestiti i ostati u regiji kako bi motrile situaciju.

„Turska vojna ofanziva ugrožava civile i prijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji“, poručio je Trump u poruci koju je objavio na Twitteru.

Turska akcija pogoršava krizu

„Bio sam savršeno jasan sa (turskim predsjednikom Recepom Tayyipom) Erdoganom: Turska akcija pogoršava humanitarnu krizu i stvara preduslove za moguće ratne zločine“, dodao je.

„Turska mora obezbijediti sigurnost civila, uključujući vjerske i etničke manjine i sada je, kao i ubuduće, odgovorna za pritvorene teroriste ISIL-a u regiji“.

Trumpova najava dolazi u trenutku kada su američki političari pojačali pritisak na administraciju da preduzme korake u vezi turske vojne operacije protiv kurskih boraca na sjeveroistoku Sirije, koja je ušla u šesti dan.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.