Oglasi

Trump uvodi carine na proizvode iz EU-a

Dvije strane u dugogodišnjem su trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona.
'WTO smatra da su evropske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD', kaže TrumpAP - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Evropske unije, dan nakon što su američki trgovinski zvaničnici predložili spisak evropskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg spora s avionima.

"Svjetska trgovinska organizacija smatra da su evropske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sad uvesti carine na evropske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara! EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati!", napisao je Trump na svom profilu na Twitteru.

Dvije strane u dugogodišnjem su globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona, Airbusu sa sjedištem u Holandiji i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj avionskoj industriji.

EU priprema odmazdu

Trgovinski predstavnik SAD-a u ponedjeljak je najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija evropskom proizvođaču aviona, dok se konačni spisak očekuje ovog ljeta.

Evropska unija u međuvremenu se počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u utorak zvaničnik EU-a.

Potez je najavljen u trenutku kad je rekordni spor o subvencijama, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca, gdje su obje strane arbitraže odlučile preduzeti protivmjere.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.