Trump uvjeren u trgovinski sporazum s Kinom

Washington i Peking su u carinskom okršaju bili mjesecima tokom prošle godine (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, kako bi “potpisali” sporazum i okončali trgovinski spor koji se ispriječio između dviju zemalja.

“Uskoro ćemo se sastati na summitu kako bi potpisali [sporazum]. Nadam se da ćemo to učiniti jer smo vrlo, vrlo blizu sporazuma”, rekao je Trump, koji je prošle sedmice najavio susret s kineskim čelnikom u martu.

U nedjelju, nakon šest dana pregovaranja između dviju najsnažnijih ekonomija svijeta, američki predsjednik je ocijenio da je u raspravama postignut “znakoviti napredak” te da će produžiti rok za dogovor i iza 1. marta.

Odgoditi povećanje carina

Trump je u nedjelju na Twitteru objavio napredak oko nekih važnih strukturalnih problema, poput zaštite intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije, poljoprivrede, usluga i ostalih pitanja.

“Zbog toga ću odgoditi povećanje carinskih nameta koji su bili predviđeni za 1. mart”, poručio je Trump.

Washington i Peking su u carinskom okršaju bili mjesecima tokom prošle godine, no krajem 2018. Trump i Xi dogovorili su primirje od 90 dana, dok se vode trgovinski pregovori.

Izvor: Agencije