Trump uveo porez na meksičku robu

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti 'dok se problem ilegalne imigracije ne riješi' (Arhiva)

Američki predsednik Donald Trump uveo je carine od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata iz Centralne Amerike koji pokušavaju da stignu u SAD.

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti „dok se problem ilegalne imigracije ne riješi“, prenosi agencija Beta.Trump je odluku o carinama objavio na Twitteru nakon što je jučer novinarima rekao da planira „važnu izjavu“.

Predsjednik SAD-a je optužio meksičku vladu da nije dovoljno učinila da spreči kretanja ka SAD-u migranata iz centralnoameričkih zemalja poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora.

‘Problemi se ne rješavaju prisilnim mjerama’

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador jučer je rekao da će šef meksičke diplomatije biti na čelu delegacije koja će s Washingtonom pregovarati o mirnom i diplomatskom rješenju.

Obrador je u otvorenom pismu Trumpu naveo da se „socijalni problemi ne rješavaju carinama ni prisilnim mjerama“ i pozvao se na historiju SAD-a kao nacije imigranata, rekavši da „Kip slobode nije prazan simbol“.

Još uvijek se ne zna kako će Trumpova odluka uticati na novi američko-meksičko-kanadski trgovinski sporazum.

Izvor: Agencije