Trump uveo nove sankcije Venecueli

Sankcije su posebno usmjerene na izvoz zlata, a pojačane su i mjere protiv Havane (EPA)

Bijela kuća je u četvrtak uvela nove teške sankcije Venecueli, optuženoj da s Kubom i Nikaragvom, sačinjava “tiransku trojku” u Latinskoj Americi.

Te sankcije su posebno usmjerene na izvoz zlata, a pojačane su i mjere protiv Havane, objavio je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, prema tekstu govora održanog u Miamiju.

On se obrušio na “tiransku trojku” – od Havane, preko Karakasa, do Managve – i na tu “trojicu tirana”, koji misle da su “čelnici i revolucionari, ali su, ustvari, bijedni klaunovi”.

“Nasilnička trojka na tom kontinentu neće vječno trajati. Kao i svi nasilnički režimi i ideologije, nestat će”, inzistirao je i poručio čelnicima Venecuele Nicolasu Maduru, Kube Miguelu Diaz-Caneu i Nikaragve Danielu Ortegi da se boje moći njihovih naroda.

Predsjednik i cijela njegova administracija će podržati borce za slobodu, rekao je Bolton u Miamiju, domu brojnih kubanskih Amerikanaca i drugih Latinoamerikanaca iz drugih režima Latinske Amerike.

Finansiranje ilegalnih aktivnosti

U borbi protiv tri režima optuženih da izazivaju nebrojene ljudske patnje i ogromnu regionalnu nestabilnost i za zaštitu pravne države slobode i minimalnog ljudskog dostojanstva, američka Vlada je odlučna i dalje koristiti sankcije.

Nakon što je sankcionirao 70 osoba u Venecueli, među kojima i predsjednika Madura i njegovu suprugu, Trump je potpisao predsjedničku uredbu o novim sankcijama protiv te države, objasnio je Bolton.

Nove sankcije su usmjerene protiv mreža korumpiranog venecuelskog ekonomskog sektora te, posebno, sektora zlata.

“Nijedan Amerikanac neće moći poslovati s Venecuelom u tom sektoru, koji režim koristi za finansiranje njegovih ilegalnih aktivnosti, ispunjavati svoje blagajne i podržavati zločinačke grupe”, rekao je Bolton.

Izvor: Agencije