Trump uveo dodatne carine Kini

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu koja predviđa uvođenje dodatnih carina Kini, kao i ograničenja ulaganja u Sjedinjene Američke Države.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javio je kako su tarife na kineske proizvode, čije je uvođenje objavio Trump, u vrijednosti 60 milijardi dolara.

“Sjedinjene Američke Države imaju deficit 350 milijardi dolara s Kinom i žele ga smanjiti. Pitanje je sada hoće li doći do trgovačkog rata i koliko će kineski proizvodi u SAD-u poskupjeti te postati opterećenje za prosječne Amerikance”, javio je Puljić.

Prema ranijim najavama, Kina će reagirati protumjerama.

Upozorenja iz Kine

Kineski državni mediji u međuvremenu su preduhitrili američke sankcije, pozivajući druge zemlje da se “čvrsto postave protiv protekcionističkih mjera Washingtona”.

“Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebale bi se prestati nadati da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza. Stoga trebaju biti odlučnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a”, piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale rast bruto domaćeg proizvoda SAD-a i usporile kineski gospodarski rast, također bi usporile svjetski gospodarski rast, navodi list, pozivajući se na istraživanje banke China International Capital Corporation.

Trump se odlučio na mjere protiv Kine nakon višemjesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, priopćila je Bijela kuća.

EU izuzet od Trumpovih mjera

Prije dva tjedna Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao “bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sustav.

No, Europska unija i još šest država privremeno će biti izuzete iz novog carinskog režima koji je nametnuo Trump, prenosi AFP.

Visoki američki dužnosnik za trgovinu Robert Lighthizer rekao je senatskom Odboru za financije da će za neke zemlje biti uvedena “pauza” u primjeni tarifa.

Osim EU-a, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Meksiko i Južna Koreja bit će izuzeti iz primjene carina.

“Trump ima ideju da na osnovu nekih kriterija izuzmemo neke države. Postoje one države s kojima još pregovaramo i za njih će biti uvedena pauza u primjeni”, rekao je Lighthizer.

Izvor: Al Jazeera i agencije