Oglasi

Trump: Ustav ne garantira američko državljanstvo rođenjem

Američki predsjednik ima strog stav prema imigraciji, dok se zemlja približava izborima za Kongres iduće sedmice.
Donald Trump želi reformu imigracionog sistemaEPA

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u srijedu da Ustav SAD-a ne garantira stjecanje državljanstva svakome rođenome u zemlji te da će nastaviti s pritiskom da to okonča, donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeće sedmice.

"Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju košta milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način", rekao je on i to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana, s kojom se mnogi pravni stručnjaci, kako kaže, slažu.

Advokati, suprug jedne od vodećih Trumpovih savjetnica Kellyane Conway, napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja "stjecanja državljanstva rođenjem" bila neustavna.

'Velike rupe u zakonu'

"Ponekad je tekst Ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trumpa da se okonča 'stjecanje državljanstva rođenjem' kroz izvršnu uredbu", napisao je George Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u srijedu da "ima više dijelova u slagalici" kada je riječ o imigraciji.

"Predsjednik [Trump] želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sistemu, koje moramo zatvoriti, ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema", dodala je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.