Oglasi

Trump uredbama snižava cijene lijekova u SAD-u

Mnogi od ranijih pokušaja američkog predsjednika da snizi cijene lijekova su propali jer im se industrija protivila.
Predsjednik SAD-a je rekao kako su predstavnici farmaceutskih kuća tražili sastanak u Bijeloj kućiReuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je četiri uredbe o smanjenju cijene lijekova na recept.

Jedna od uredbi dozvoljava legalni uvoz jeftinijih lijekova iz Kanade i nekih drugih država, dok se drugom zahtjeva da popust koji proizvođači lijekova daju distributerima od sada dobijaju i pacijenti.

Treća uredba odnosi se na smanjenje cijene inzulina, a četvrta - koja možda neće ni biti primijenjena, ako ne uspiju razgovori s farmaceutskim kućama - traži da cijene lijekova u programu zdravstvenog osiguranja Medicare budu iste kao u drugim državama.

Predsjednik SAD-a je rekao kako su predstavnici farmaceutskih kuća tražili sastanak u Bijeloj kući, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

"Vidjet ćemo kako će to ići, mi smo spremni krenuti s tim", rekla je direktorica programa Medicare Seema Verma.

'Skretanje pažnje sa pandemije'

Američko udruženje farmaceutskih proizvođača i istraživača saopćilo je kako su Trumpove uredbe "bezobzirno skretanje pažnje, koje oslabljuje odgovor na panedmiju" korona virusa.

Trump je već nekoliko puta pozivao da se smanji cijena lijekova, ali takav zakon nikad nije usvojen u Kongresu.

Mnogi od predsjednikovih ranijih pokušaja da snizi cijene lijekova su propali jer im se industrija protivila.

Trump je najavio novi prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Američkog predsjednika kritiziraju da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija i da broj oboljelih od korona virusa u SAD-a stalno raste, što postaje centralna tema nepovljna za njega pred novembarske predsjedničke izbore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.