Trump: UN mora biti spreman za sankcije Pjongjangu

Trump: Status quo u Sjevernoj Koreji je neprihvatljiv (Reuters)

Vijeća sigurnosti UN-a mora biti spremno uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji uslijed eskalacije tenzija zbog raketnih i nuklearnih programa te države, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, uoči ručka sa ambasadorima država članica tog vijeća.

„Status quo u Sjevernoj Koreji je neprihvatljiv i Vijeće mora biti spremno uvesti dodatne i oštrije sankcije sjevernokorejskim nuklearnim programima i programima balističkih raketa“, rekao je lider Sjedinjenih Američkih Država, javlja Reuters.

On je naglasio kako je Sjeverna Koreja „veliki svjetski problem“ koji je potrebno „konačno riješiti“.

„To je stvarna prijetnja svijetu, željeli mi o tome govoriti ili ne“, poručio je Trump u obraćanju novinarima.

On je, istovremeno, ocijenio kako Vijeće sigurnosti UN nije imalo uspjeha u reagiranju na nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji, koji je nazvao „velikim razočaranjem“.

Uloga Kine

Ranije je američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley rekla kako ne isključuje mogućnost udara SAD-a protiv Sjeverne Koreje ako Pjongjang bude testirao novu nuklearnu raketu.

Haley je gostovala na više televizijskih stanica i tom prilikom pohvalila ulogu Kine, koja pokušava izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da prekine s testiranjima raketa.

Kritizirala je i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una kao „nestabilnog i paranoičnog“, javlja AP.

„Nećemo uraditi nešto osim ako nam ne da razlog da nešto učinimo, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete“, kazala je Haley.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Sjeverna Koreja bude ponovo testirala rakete, američka ambasadorica je odgovorila: „Mislim da onda predsjednik stupa na scenu i odlučuje šta će uslijediti“.

Izvor: Agencije