Trump uložio veto na rezoluciju protiv njegovih vojnih akcija u Iranu

Trump: Ovo je bila uvredljiva rezolucija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump uložio je veto na rezoluciju donesenu u Kongresu kojom se želi ograničiti njegovo vojno djelovanje protiv Irana.

“Ovo je bila uvredljiva rezolucija koju su demokrati predložili kao dio strategije kako bi pobijedili na izborima 3. novembra tako što će podijeliti republikansku stranku”, istakao je Trump u saopćenju.

Tekst, koji je pravi šamar stanaru Bijele kuće, odobrila su oba doma Kongresa zahvaljujući podršci dijela članova republikanske stranke, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Po toj rezoluciji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ne može slati vojnike zbog “neprijateljskog djelovanja protiv Islamske Republike Irana” ili “bilo koji dio svoje vlade i vojske” bez “izričitog odobrenja” Kongresa u obliku proglašenja rata ili posebnog odobrenja. 

‘Prijetnje se neprestano mijenjaju’

Rezolucija je odgovor parlamenta na napetosti između dviju neprijateljskih zemalja koje su dosegnule vrhunac kada je Washington 3. januara u napadu koji je naredio Donald Trump, ubio moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Po Trumpovim riječima, ova bi rezolucija “nanijela veliku štetu predsjednikovoj sposobnosti da štiti” SAD i njegove saveznike.

“Živimo u neprijateljski raspoloženom svijetu u kojem se prijetnje neprestano mijenjaju, a ustav priznaje da predsjednik mora moći predusretati postupke naših protivnika te brzo i odlučno djelovati u odgovoru na njih”, napisao je.

“To sam i učinio”, zaključio je. 

Izvor: Agencije