Trump: Uklonit ćemo ‘smrad’ iz Ministarstva pravde

Donald Trump je u Missouri otputovao da bi pružio podršku jednom republikanskom kandidatu za Senat (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je, povodom medijskih navoda da je zvaničnik Ministarstva pravde sugerirao tajno prisluškivanje Bijele kuće, izjavio u subotu da se tu radi o “ustajalom smradu”, koji će biti uklonjen.

New York Times je ranije objavio da je zamjenik državnog tužitelja Rod Rosenstein prošle godine sugerirao da Trumpa treba tajno snimati kako bi objavio haos koji vlada u Bijeloj kući, te nabacio ideju da se članovi predsjednikovog kabineta angažiraju na njegovom uklanjanju sa položaja, ustavnim putem.

Amandman 25. Ustava SAD-a propisuje da predsjednik može biti proglašen “nesposobnim da vrši ovlaštenja i obavlja predsjedničku dužnost” na osnovu izjašnjavanja potpredsjednika i većine članova Kabineta.

‘Vidjeli ste šta se desilo s FBI-jem’

Rosenstein je demantirao pisanje New York Times, a Bijela kuća još nije reagirala.

Trump, međutim, na velikom mitingu u Springfieldu, u državi Missouri, nije propustio da se osvrne i na taj događaj.

“Samo pogledajte šta se otkrilo u našem Ministarstvu pravde… Imamo sjajne ljude u Ministarstvu pravde… Ali, imate i neke zaista loše. Vidjeli ste šta se desilo s FBI-jem [Federalni istražni biro]. Svi su razjureni”, rekao je Trump i dodao: “Ali, osjeća se ustajali smrad i toga ćemo se, također, otarasiti.”

On je u Missouri otputovao da bi pružio podršku jednom republikanskom kandidatu za Senat.

Prema pisanju New York Timesa, Rosenstein je spornu izjavu dao u proljeće 2017. godine pred nekoliko ljudi, koji nisu imenovani.

List se, također, poziva i na osobe upoznate sa zabilješkama zamjenika direktora FBI-ja Andrewa McCabea, u kojima se pominju te izjave.

Kako su tekstovi došli do medija?

McCabeov advokat kaže da je njegov klijent sastavio bilješke kako bi na zapisao značajne razgovore koje je imao s visokim zvaničnicima i sačuvao ih kako bi ih mogao precizno navesti.

Te zabilješke su ostale u FBI-ju do januara ove godine, kada je McCabe otpušten, a kasnije su predati Robertu Muelleru, specijalnom savjetniku u istrazi o navodnom ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine.

Prema riječima advokata, McCabe ne zna kako su ti tekstovi došli do medija.

Prema istim izvorima New York Timesa, Rosenstein je rekao da bi mogao ubijediti ministra pravde Jeffa Sessionsa i bivšeg ministra za unutrašnju sigurnost Johna Kellyja, koji je sada šef administracije Bijele kuće, da se pozovu na 25. amandman kako bi se krenulo s uklanjanjem Trumpa.

Demant Breta Rosensteina

Nijedna od tih ideja, međutim, nije ostvarena, navodi list.

Rosenstein je, u svom demantiju, za priču New York Timesa naveo da je “neprecizna i činjenično netačna”.

“Nemam više komentara na priču zasnovanu na anonimnim izvorima, koji su očigledno pristrani protiv Ministarstva [pravde] i guraju svoju ličnu agendu. Ali, da budem jasan: na osnovu mog ličnog odnosa s predsjednikom, nema osnova za pozivanje na 25. amandman Ustava”, napisao je Rosenstein.

Izvor: Agencije